Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Slovan i Jablonec se před derby výsledkově trápí. Chceme uspět, shodují se trenéři obou týmů

Už v sobotu je na programu devětapadesáté derby mezi Libercem a Jabloncem. Oba týmy do něj vstupují v pozici, kdy se jim nepodařilo několik zápasů vyhrát – Liberci čtyřikrát, Jablonci třikrát. Oba trenéři tak derby vnímají jako možnost, jak nepříznivou bilanci zlomit a dostat se do lepší nálady.

Trenér Kozel povede Slovan do třetího derby, jednou vyhrál a jednou remizoval. Tým je podle něj motivovaný a připravený uspět.

Jaká je nálada před derby?
Vím, že pro místní je to vždy zápas roku. U nás i v Jablonci je ale hodně hráčů, kteří nejsou odsud, tak nevím, jestli to také tak vnímají. Očekávání a atmosféra kolem je trochu jiná než před normálním zápasem. Byl bych rád, aby lidé v našem klubu byli spokojení i po zápase.

Co tým, v jakém je rozpoložení, v posledních utkáních se výsledkově moc nedařilo.
Po našich posledních výsledcích nejsme v ideálním rozpoložení, ale zase nám to může pomoci, jsme motivovaní a víc na špičkách.

Nováček v derby Horejš: Potřebujeme ten zápas zvládnout

Jablonecký trenér David Horejš má před sebou první podještědské derby. A rád by po třech prohrách v řadě, když jeho tým vypadl také z poháru, uspěl. „Cítím, že ten zápas má trochu jiný náboj. Víme, jaký soupeř nás čeká a že to nebude jednoduché utkání. Derby zápasy jsou v tomto ohledu vždy trochu specifická. Věřím, že i fanoušci nám tam vytvoří atmosféru a že předvedeme takový výkon, abychom byli spokojení. Potřebujeme ten zápas zvládnout výsledkově. V derby chceme uspět, hráči by měli mít motivaci co největší,“ řekl jablonecký kouč.

Podobně jako Kozel na straně liberecké říká, že zápasy jeho týmu nevycházejí spíš výsledkově. „Vyšli jsme střelecky naprázdno a nebodovali jsme. Někdy hledáme špatné řešení, někdy máme zase špatné postavení. Bavíme se o tom, uzpůsobili jsme tomu i tréninky a udělali na to video. Věřím, že se k nám štěstí zase přikloní a začneme dávat branky,“ dodal.

Chybí Matoušek a Gebre. Jak se s těmito ztrátami vyrovnat?
Matoušek asi do konce podzimu nebude. Theo je velká ztráta, umí mužstvo zklidnit, což nám chybělo i ve Zlíně. Musíme si poradit bez něj. Chybí nám i další hráči, s tím se ale tým musí umět vyrovnat.

Myslíte, že si případnou výhrou můžete udobřit diváky po čtyřech utkáních bez výhry?
Určitě. Už když jsme sem přišli, vyhráli jsme druhý nebo třetí zápas v Jablonci a reakce lidí byla příznivá. Myslím, že to pak zvedne sebevědomí i týmu.

Je nějaká speciální vypsaná prémie? Víte o něčem?
Na to je ještě brzo, zatím jsme se věnovali věcem, které do zápasu chceme přinést.

Jak se proměnily týmy od posledního utkání?
Zásadně, a to u nás i u soupeře. Jablonec změnil svou tvář, s novým trenérem hraje jiným, fotbalovějším stylem. Možná je to u nich někdy i na škodu ohledně výsledků (úsměv). Je tam více technických hráčů. Může to být fotbalovější derby, než to bývalo. Obě mužstva chtějí hrát fotbal, doufám, že to bude líbivé utkání.

Pracujete s týmem po psychické stránce?
Pracovali. Máme mladé mužstvo a mládí provází nevyrovnanost výkonů. Jsou schopní hrát výborně proti lepším soupeřům a pak zase hůře proti těm slabším. To nás provází, teď se nám sešlo, že neděláme body. Výkony ale nebyly vždy špatné. Až teď ve Zlíně jsme dobře nehráli, to jsme si řekli a jsme odhodlaní to napravit.

Dlouhodobě chybí Ghali a Doumbia. Jak to s nimi vypadá?
Oba dva se postupně zapojují. Ghali už byl zdravý, ale zase si to obnovil, u něj je to takový nekonečný příběh a netuším, kdy bude k dispozici. Doumbia vypadá lépe, už pomalu začíná s míčem, věřím že do přípravy a na jaro bude stoprocentně připravený.

Liberecký Rabušic o derby: „Jsem tu už delší dobu, tak to asi prožívám víc než kluci, kteří tu jsou chvilku. Snažíme se do nich dostat, že to je pro město důležitější zápas. Chceme být připraveni a nachystáni ještě lépe než obvykle, abychom to zvládli. Navíc máme příležitost nastartovat se na poslední zápasy před zimou. Nevidím větší motivaci a lepšího soupeře, abychom pro město vyhráli, než je Jablonec."

317 minut jste nedali gól ze hry. Jak na tom pracujete, aby se to změnilo?
Na tom pracuje více týmů, aby byly efektivnější. Pracujeme na tom samozřejmě i my, ale vždycky je to nakonec na samotném hráči. Je ale rozdíl mezi tréninkem a samotným zápasem. Vždycky je důležité, aby hráč věřil, že to přijde a abychom si ty šance vytvářeli. Pak góly přijdou.

Může být derby důležité i v tom, že oběma mužstvům se nyní tolik výsledkově nedaří?
Asi ano. Vždycky je důležité, když se týmu něco povede. Jablonec si to ale už asi taky říkal. Po ne úplně povedeném začátku třikrát vyhrál, ale pak přišly Pardubice a zase tři prohry za sebou. To je fotbal. Každé vítězství má blahodárný vliv na sebevědomí hráčů. Pokud je to derby, pak o to víc.

Ohodnoť článek

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, derby, Jablonec, kozel, horejš, trenér, FC Slovan Liberec, Liberec, Luboš Kozel, David Horejš, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovan i Jablonec se před derby výsledkově trápí. Chceme uspět, shodují se trenéři obou týmů  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.