Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dávat góly je moje práce, řekl po derby střelec vítězné branky Michael Rabušic

Podještědské derby U Nisy v sobotu lépe zvládl domácí Slovan. Útočník Rabušic nastoupil poprvé v základní sestavě a hned gólem rozhodl o vítězství. Po utkání tak mohl být spokojený.

Jaké bylo derby?
Těžký zápas. Už před zápasem jsem ale u kluků viděl, jak jsou nastavení a připravení. Říkal jsem si, že bychom to mohli zvládnout. Vstup do utkání jsme měli slušný, pak nás Jablonec přehrával, ale zvládli jsme to. Druhý poločas byl dobrý. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli.

U vašeho gólu šlo o nacvičený signál?
Samozřejmě (smích). Opravdu jsme to takhle cvičili, že já měl jít na roh malého vápna ke gólmanovi prodlužovat nebo stínit a Lukáš Červ to měl vracet. Výborně mě trefil do náběhu a já jen nastavil nohu a spadlo to tam.

Jablonec měl zahrávat penaltu, kterou rozhodčí odvolal. Překvapilo vás to?
Míč letěl za mě, takže jsem to vůbec neviděl. Pískala se ruka, pak se to tam řešilo. Nikdy nevíte, co bude. Ale neviděl jsem to.

Poprvé jste nastoupil v základní sestavě a hned vstřelil gól. Může vám to pomoci?
Mám v týmu nějakou úlohu. Chodil jsem až ve druhé půli, teď se nám ale zranil Matoušek, s trenérem jsme konzultovali, jestli tam mám jít. Snažil jsem se odvést maximum. To, že jsem dal gól, to je moje práce. Jsem za něj ale šťastný, navíc byl v derby. Jsem připravený hrát.

Luboš Kozel „Před zápasem jsem říkal, že bychom mohli sledovat hezké derby, a to se splnilo. Myslím, že to bylo otevřené utkání, obě mužstva se snažila hrát. Jsem rád, že jsme to zvládli vítězně, protože jsme to potřebovali. Myslím, že jsme do zápasu dobře vstoupili. Nějakých 15 minut jsme byli lepší, pak se to vyrovnalo. Potom jsme asi 10 minut dělali vše špatně, Jablonec nás zatlačil. Přežili jsme jednu velkou šanci a jeden gól z ofsajdu. Zásadní pro vývoj utkání byl první gól, který jsme vstřelili my. Tím jsme se trochu uklidnili. Jablonec v druhé půli tím, že prohrával, musel hrát. Měl jednu gólovku, ale my jsme dnes byli efektivnější. Vstřelili jsme druhý gól, který rozhodl. Stálo při nás i štěstí, minulé zápasy jsme zase měli trochu smůlu. Rambo (Rabušic) nehrál v sezoně zatím ani jednou v základu, neměl to lehké, ale splnil to, proč na hřiště šel. Bylo to derby, to je i o zkušenosti. Chtěli jsme tam takového hráče."

V derby jste dal čtvrtý gól, stejně jako Nezmar a Štajner. Co říkáte na to, že jste v jejich společnosti, navíc je můžete překonat.
Je hezké, že bych alespoň v něčem mohl být lepší než oni a mohl bych je hecovat (úsměv). Důležité je ale vítězství, statistika je spíš třešnička.

Trenér Horejš v nadsázce řekl, že si maže van Burena z telefonu. Vy jste pod ním také hrál, bavili jste se o tom?
Ne, jen jsme se pozdravili, popřál jsem mu hodně štěstí.

Jaká je vlastně vaše role v týmu. Berete ji jako mentora?
Bavili jsme se o tom s trenérem. V kabině nějakou roli mám, jsem s ní smířený, ale stejně musím trénovat, abych byl připravený nastoupit do zápasů, jako třeba do derby.

Jak jste se cítil herně?
Nebylo to jednoduché. Normálně se chystáte, že půjdete do zápasu mezi šedesátou až osmdesátou minutou. Stejně ale musíte být nachystaný, kdybyste hrál od začátku. Je to ale trochu jiné, než kdybych hrál každý zápas od začátku.

Liberec je trochu na houpačce. Jak jste spokojení s herním projevem a výsledky?
S herním projevem asi spokojení být můžeme. Dá sena to dívat. Představoval bych si, že budeme hrát více do zakončení. Výsledky doma jsou horší. S Ostravou jsme hráli v deseti, s Budějovicemi jsme měli vyhrát 4:0. Doufám, že vítězství nám pomůže do závěru podzimu.

První derby jste hrál zhruba před deseti lety. Změnilo se nějak derby?
Tehdy jsem já byl ten nový v kabině, byli tu Jirka Štajner a Honza Nezmar, kteří se nám snažili vštípit, o co jde. Teď se o to samé snažíme zase my. Zápas je pro region důležitý. I když jdu o městě, lidé mi hodně říkají abychom hlavně vyhráli derby. Co se týče diváků, samozřejmě bychom chtěli vyprodaný stadion, ale i tak byla atmosféra dobrá a my za to děkujeme.

David Horejš „Moje první podještědské derby se mi hodnotí těžce. Dnes jsme soupeři darovali tři body, prohrát takový zápas je trochu umění. Rozhodla naše špatná produktivita. Šancí, které jsme nedokázali proměnit, byla spousta. Až na prvních 10 minut jsme byli v obou poločasech aktivnější a lepší. Zápas jsme měli pod kontrolou, Liberec pak dal z rohu gól. My jsme měli velké příležitosti, které jsme nedali. Liberci stačily dvě standardky, které jsme nepokryli. Odvolaná penalta nebyla nic příjemného. Měli jsme obrovský tlak a věřili jsme, že kdyby penalta byla, mohli jsme zápas ještě překlopit na naši stranu. To, co jsme dnes nedali, ani nebylo o smůle. Příležitosti Sejka, Jovoviče, Chramosty, něco z toho prostě musí skončit aspoň jednou v brance. Myslím, že nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. Musíme pracovat dál a věřit, že se to otočí."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, derby, jablonec, rabušic, Michael Rabušic, FC Slovan Liberec, FK Baumit Jablonec, Lužická Nisa, Bílí Tygři Liberec, Luboš Kozel, David Horejš, Lukáš Červ, SK Dynamo České Budějovice, HC Vítkovice Ridera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dávat góly je moje práce, řekl po derby střelec vítězné branky Michael Rabušic  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.