Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hokejové Benátky už po sestupu nebudou farmou Tygrů. Spolupracovat ale oba kluby chtějí dál

Bílí Tygři po čtrnácti letech přichází o svou farmu, kterou byl hokejový klub z Benátek. Důvodem je sestup Benátek do druhé hokejové ligy. Oba týmy ale chtějí spolupracovat dál.

Farma vznikla v roce 2008 a oba týmy z ní profitovali. Do Benátek přicházela řada nadějných hráčů s potenciálem na extraligu. Liberec zase těžil z toho, že mladí hráči se zde připravovali na vstup do nejvyšší české soutěže.

„Jsme přesvědčeni, že benátecká farma sehrála velmi podstatnou roli při všech úspěších extraligových Bílých Tygrů Liberec, včetně zisku titulu šampióna v sezóně 2015/2016,“ uvedl generální manažer Liberce Ctibor Jech.

Sestup kvůli reorganizaci soutěží

Podle něj bylo už před sezonou jasné, že udržet Benátky v první lize bude velmi náročné. Hokejový svaz se totiž rozhodl reorganizovat soutěže a bylo jasné, že ligu opustí až pět týmů. „I přes toto nařízení jsme nepolevili v angažování mladých hráčů a drželi se námi vytyčené funkční cesty. V konečném důsledku se ale ukázalo, že bychom museli pro uhájení prvoligových pozic opustit od angažování mladých talentů, a naopak investovat další finanční prostředky do starších profesionálů, což bylo v našem případě již nad rámec možného a hlavně smysluplného,“ vysvětlil Jech.

Benátky tak nakonec skončily v osmnáctičlenné tabulce patnácté a sestoupily. „Je pravda, že jsme se neudrželi, výkony mužstva ale byly v mnoha případech více než konkurenceschopné. Někteří hráči se navíc propracovali do „A“ týmu Liberce a tři z nich byli nominováni na šampionát U20,“ řekl trenér Benátek Valdemar Jiruš.

Podle něj jde o dobrou vizitku práce s mladými hráči. „Věřím, že organizace Bílých Tygrů najde nový způsob, jak připravovat další skvělé mladé hráče pro své „áčko“ i bez farmy v Benátkách,“ dodal.

Nový model zapracovávání mladíků

Tygři po sestupu Benátek a reorganizaci českých hokejových soutěží musí hledat nový model, jak zapracovávat mladé hokejisty. Vedení klubu jedná s některými prvoligovými kluby, větší profesionalizací by měl projít i tým juniorů. Spolupráci s Benátkami ale Liberec úplně neukončí. „Za ty roky zde vznikla mnohá přátelství a spolupráce, která bude pokračovat v oblasti mladých hokejistů a vzdělávání trenérů. Tygři se ale zároveň nevzdávají zapracovávání talentovaných hráčů, proto již tvoříme nový model,“ uvedl Jech.

Tygři tak chystají rozšíření A-týmu o zhruba pět mladíků, které by pak mohli posílat na střídavé starty do první ligy. „V tuto chvíli intenzivně řešíme naše další kroky bez spolupráce s farmou. Aktuálně jednáme o spolupráci s prvoligovými kluby, kde by mohlo několik našich mladých hráčů působit. Danému modelu budeme přizpůsobovat i realizační týmy nejen u „A“ mužstva, ale i u akademických celků,“ uzavřel generální manažer.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bílí Tygři Liberec

Štítky bílí tygři, hokej, liberec, farma, Benátky, statek, Bílí Tygři Liberec, soutěž, Ctibor Jech, Valdemar Jiruš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejové Benátky už po sestupu nebudou farmou Tygrů. Spolupracovat ale oba kluby chtějí dál  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.