Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Birner: Prohry jsme hodili za hlavu už v Brně, pomohla nám zkušenost z loňska

Cenné zkušenosti z loňské semifinálové série proti Spartě pomohly podle útočníka Michala Birnera libereckým Bílým Tygrům k postupu přes houževnatý tým Brna v předkole play off hokejové extraligy. Pražané v ní tehdy dokázali srovnat krok ze stavu 0:3 na zápasy, ale pak si výhrou 2:1 v Praze zajistil postup Liberec. Tentokrát Severočeši prohospodařili vedení 2:0 v sérii na tři vítězství, ale znovu dokázali zmobilizovat síly na klíčovou bitvu o všechno. Šestatřicetiletý Birner k tomu dopomohl dvěma góly.

Porážky v Brně byly ještě o to horší na psychiku, že v úterý vedli Liberečtí na ledě Komety 2:0, ale zápas přesto v jeho závěru ztratili a prohráli 2:3. „Pomohla nám asi ta zkušenost z loňska, kdy jsme byli proti Spartě jeden zápas od finále, ale nakonec se to ještě protáhlo na sedm zápasů. Máme tady hodně kluků, co to zažili," připomněl Birner napínavou sérii z loňského boje o postup do finále.

Ladislav Šmíd o rozhodujícím zápase „Dokázali jsme zapomenout na to, co stalo v posledním zápase. Odpracovali jsme to od první do poslední minuty, jsem za to hrozně šťastný."

„Bylo to samozřejmě nepříjemné psychicky, když jsme byli minule nějakých sedm minut od postupu a v podstatě jim ten zápas takhle darujete. Hned tam v kabině jsme si ale řekli, že je konec, zápas skončil a nemá cenu se v tom babrat a dívat se na ty chyby, které jsme v tom zápase udělali. Spíš to bylo o tom, abychom se dívali na ty pozitivní věci, což jsme také dneska ráno udělali. A večer to pak bylo vidět," pochvaloval si Birner.

Jeho tým dnes začal aktivněji než soupeř. „My jsme se hlavně chtěli vyvarovat toho, abychom dostali první gól. Ten první gól je většinou pro psychiku důležitý. Jakmile jsme ho dali my, viděl jsem to odhodlání, pak jsme ubránili dvě oslabení, kdy jsme jim v tom oslabení v podstatě nic nedali. A když jsme pak šli do přesilovky na začátku druhé třetiny, tak jsme si řekli, že jak tu přesilovku odehrajeme, to nastaví tón do dalšího průběhu zápasu," připomněl Birner.

Bílí Tygři sehráli jedinou početní výhodu, která se jim v zápase naskytla, nejlépe, jak mohli. Sám Birner zvýšil úspěšnou dorážkou. „Dali jsme gól, čímž jsme si hodně pomohli. Bylo to super i v tom, že dosud jsme si tou přesilovkou moc nepomáhali. Pak už jsme jeli na té vlně. Mohli jsme se i třeba trochu zatáhnout a chodit do kontrů, což tam pak všechno bylo. Zápasový plán, co jsme měli, jsme splnili na jedničku," ocenil výkon týmu.

Celá série však nabídla skvělý hokej z obou stran. A Liberec se už těší na tu další, v níž nastoupí shodou okolností právě proti Spartě. „Uvidíme, co přijde dál. Zítra si odpočineme a vyčistíme hlavy, pobudeme doma s rodinami, což je také důležité. Teď ty poslední týdny byly už od konce základní části hodně našlapané, tak jsme je moc neviděli. Strávíme nějaký čas s rodinou, ale v sobotu už se začneme chystat. Proti Spartě nemáme co ztratit. Sparta bude samozřejmě favorit. Já se na tu sérii moc těším. Čekám, že budou hodně dobře nachystaní a budou ostří. Myslím, že to bude série se vším všudy a diváci se budou bavit," předpověděl Birner.

Trenér Patrik Augusta „Chtěli jsme být od začátku zápasu aktivní a hrát u soupeře v pásmu. Útočná síla Brna je velká, proto jsme chtěli diktovat tempo hry my. Věřili jsme, že z naší aktivity nějaké góly dáme, což se také nakonec podařilo. Jsem moc rád, že jsme přes Kometu postoupili, gratuluji hráčům do kabiny."

Liberec má sice za sebou všelijakou základní část, ale se zápasy o všechno jako kdyby jeho síla zase vzrostla. „Sezona je od začátku na houpačce a všichni víme, že to nebylo ideální. Měli jsme malinko jiný cíl, než skončit sedmí. Museli jsme se teď kousnout přes předkolo, ale jsme ve čtvrtfinále, které bylo před sezonou takovým naším cílem. A teď uvidíme. Věřím tomu, že to z nás teď malinko spadne, uvolníme se a bude tam ta chuť, vášeň a emoce, abychom diváky také trochu pobavili. Samozřejmě tam ale necháme srdce, což k play off patří," ujistil Birner.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bílí Tygři Liberec

Štítky Sport, hokej, extraliga, play off, předkolo, Liberec, Brno, Birner, FOTO, AUDIO, Michal Birner, Bílí Tygři Liberec, HC Kometa Brno, HC Sparta Praha, Extraliga ledního hokeje, Ladislav Šmíd, Patrik Augusta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Birner: Prohry jsme hodili za hlavu už v Brně, pomohla nám zkušenost z loňska  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.