Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Rejdicích vozí lyžaře místo lanovky rolba vláček, jízda stojí padesát korun

Takzvaný rolba vláček ve skiareálu v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš denně vyveze nahoru desítky lyžařů. Jinak jsou lyžařské areály v Libereckém kraji v důsledku protikoronavirových opatření zavřené a vyrazit lze jen na běžky. Přes oblevu je sněhu v horách dost, podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je v Jizerských horách přes půl metru a v Krkonoších přes metr.

Lyžařské areály jsou zavřené prakticky od začátku sezony na základě rozhodnutí vlády kvůli špatné epidemické situaci. Jediný legální způsob, jak dostat na sjezdovkách lyžaře nahoru, jsou takzvané rolba vláčky. V Rejdicích je rolba vozí od minulého týdne. Denně od dolní k horní stanici lanovky vyveze desítky lidí.

„Za rolbou máme dvě pětadvacetimetrová lana. Míst je osm a osm na každé straně a rozestupy mezi lidmi jsou přes dva metry," uvedl majitel areálu Martin Martínek. Podle něj dodržují všechna hygienická opatření, ke kterým se skiareály zavázaly na základě požadavků vlády už v prosinci. K dispozici je dezinfekce a povinné je nošení roušek či respirátorů.

Rolba vláček v Rejdicích


„Máme je tady i k prodeji, kdyby někdo neměl," uvedl Martínek. Jedna cesta nahoru stojí 50 korun. „Aby nám to aspoň pokrylo náklady," řekl Martínek. Tomu, že by letos mohly areály začít fungovat v běžném režimu a spustit lanovky či vleky, nevěří. „Všichni bychom si to přáli, ale vzhledem k vývoji pandemie to je asi jen zbožné přání nás všech," dodal.

Kam na běžky?

Kvůli oblevě ubylo v kraji míst, kam lze vyrazit na běžky. Dost sněhu zůstává na horách. Upravené tratě jsou pro běžkaře v okolí každého zimního střediska v Krkonoších, bez omezení je sjízdná i magistrála v Jizerských horách. „Tratě jsou ve výborném stavu a co se týče sněhových podmínek, je dostatečná vrstva. Zatím neevidujeme žádné místo na magistrále, kde by bylo nějaké omezení," uvedl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc. Společnost se stará o úpravu více než 200 kilometrů magistrály v Jizerských horách.


Upravené stopy v menším měřítku budou na víkend i v Lužických horách. „Už se dá jezdit jen v některých částech. V lese je ve stopách hodně jehličí, větviček, ale na loukách to ještě jde. Upravovat se bude v okolí Luže a Polevský vrch," uvedl předseda oddílu Ski Polevsko Jan Šmíd. Oddíl se na úpravě Lužické magistrály podílí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Rejdice

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký, Rejdice, lyžař, lanová dráha, Jizerské hory, Krkonoše, běh na lyžích, Český hydrometeorologický ústav, Liberecký kraj, Jan Šmíd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rejdicích vozí lyžaře místo lanovky rolba vláček, jízda stojí padesát korun  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.