Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči z Frýdlantu zabodovali na MČR ve vyprošťování. Domů dovezli stříbro

Frýdlantským hasičům se podařilo uspět na Mistrovství České republiky ve vyprošťování u dopravních nehod jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Z Prahy si na sever dovezli stříbro.

O úspěch bojovali hasiči s dalšími třinácti týmy. V rámci soutěže museli vyprostit zaklíněnou osobu ve vozidle. Každý tým se musel vypořádat s jiným scénářem, který ale simuloval reálné dopravní nehody. „Úkolem velitelů družstev bylo vyřešit, jak bezpečně, efektivně a rychle vyprostit osobu pomocí hydraulických rozpínáků, nůžek a dalších nástrojů a poskytnout jí předlékařskou první pomoc. Týmy měly na rozlousknutí zapeklitých a těžkých scénářů, které simulují reálné podmínky při dopravních nehodách,“ uvedla mluvčí města Frýdlant Martina Petrášková s tím, že celou akci museli týmy zvládnout do dvaceti minut.

Frýdlant reprezentovali Oto Pavlík, Petr Čuban, Stanislav Burgr a Jaroslav Němec. Společně zasahovali u nehody, kdy jedno auto skončilo na boku, další pak na střeše s promáčknutou střechou. „Začátek našeho soutěžního pokusu byl pro nás poměrně stresový. Nemohli jsme skoro minutu a půl najít zraněnou osobu, kterou se režisérovi scénáře podařilo schovat velmi pečlivě. Byla v přední části vozu, zadkem na volantu, vpáčená mezi přední sedačky a v bezvědomí,“ popsal velitel soutěžního týmu Oto Pavlík.

Celá akce trvala 18 minut a 56 vteřin.

Jakmile se podařilo týmu ke zraněné osobě dostat, péče o ni se ujal zdravotník v týmu. I tomu ale práci stěžoval malý prostor uvnitř auta. Přesto se podařilo zaklonit ženě hlavu, díky tomu se rozdýchala a opět nabyla vědomí. „Ostatní z týmu mezitím vytvářeli přes páté dveře místo, kterým jsme posléze zraněnou z automobilu vyndali,“ řekl zdravotník Petr Čuban.

Pro frýdlantské dobrovolné hasiče jde o největší úspěch v této soutěži. Doposud byli nejlépe šestí. Na letošní ročník se obzvláště tvrdě připravovali, a právě díky tomu se jim podařilo uspět.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, Liberecko, hasiči, dopravní nehoda, sbor dobrovolných hasičů, Česko, Praha, stříbrná medaile, Jaroslav Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Frýdlantu zabodovali na MČR ve vyprošťování. Domů dovezli stříbro  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.