Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plavci zakončili zimní sezónu na mistrovství republiky. Do Liberce přivezli dva bronzy

87 startů, 60 osobních rekordů a 2 bronzové medaile. Celkem 23 svěřenců Sportovního plaveckého klubu Slavia Liberec se podařilo probojovat na mistrovství České republiky. „Protože jsme trénovali skoro celé prázdniny, včetně letního soustředění ve Strakonicích, podařilo se jarní bezbazénovou pauzu úplně dohnat,“ hodnotí výkony šéftrenér Ota Kunt.

Plavci se v průběhu prosince vydali do šesti měst, kde se odehrával jejich vrchol sezóny v příslušné kategorii. Na stupně vítězů vystoupali reprezentanti PKLbc v Litoměřicích a Prostějově. Na mistrovství dvanáctiletých vyplavala Klára Ela Matošková bronzovou medaili v disciplíně 400m volným způsobem. V závodě 200m motýlem v kategorii čtrnáctiletých byl třetí Jan Jurčík.

Těsně pod stupni vítězů zůstal Jakub Procházka, kterému na MČR třináctiletých utekl cenný kov na 200m znakem o vteřinu. Taktéž bramborovou medaili si odvezl ze závodů dvanáctiletých Samuel Duck z disciplíny 200m prsa.

Sportovci se však nepoměřují jen se soupeři, ale především sami se sebou. Ukazatelem je pak jejich zlepšení, a právě zde je vidět úspěšnost plavců PKLbc – dvě třetiny startů byly v osobních rekordech. „Chtěl bych vyzdvihnout šest osobních rekordů ze šesti startů Matěje Služevského na mistrovství juniorů a dospělých,“ říká trenér Ota Kunt. Všechny starty v osobních rekordech plavali také Emma Jechová a Samuel Duck na MČR dvanáctiletých.

Plavci však byli úspěšní nejen jako jednotlivci, reprezentanti PKLbc se postavili na start také ve štafetových závodech. Dvě plavali v Litoměřicích, kde se dvanáctiletým dívkám při polohovém závodě podařilo umístit dokonce na čtvrtém místě. Mixovou štafetu na kraulové trati dokončili liberečtí pátí. Po dvou štafetách plavali rovněž na Poháru jedenáctiletých v Kladně. Trenérka Irena Jurčíková hodnotila závody jako velice povedené: „I když jsme nepromluvili do medailových umístění, rozhodně jsme se neztratili!“

Opomenuty by neměly být ani výkony desetiletých plavců, kteří se takových závodů účastnili vůbec poprvé. Premiéru na Poháru v Praze měla čtveřice dětí. Svěřenci PKLbc zaplavali pět osobních rekordů, Vítek Podzimek jen těsně zaostal za stupni vítězů a skončil na pátém místě.

„V druhé části sezóny nás výrazně zasáhla nemocnost včetně covidu, která vyřadila nejméně čtyři jisté účastníky mistrovství,“ zdůrazňuje šéftrenér Kunt. Mezi nemocnými byla mimo jiné Kateřina Matošková, která během roku trénuje a studuje ve Spojených státech, nebo několikanásobný mistr a český reprezentant Jakub Bursa.

„Dalším dvěma plavcům unikla účast na MČR neuvěřitelně těsně, doslova o pár setin,“ doplňuje Kunt. Nicméně dodává, že jen v prvním družstvu se během celé zimní sezóny podařilo jeho svěřencům zlepšit téměř 90 procent osobních rekordů ve všech disciplínách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Slavia Liberec

Štítky plavci, slavia liberec, plavání, Liberec, bronzová medaile, plavec, Česko, Strakonice, Litoměřice, zima, Prostějov, Jakub Bursa, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Plavci zakončili zimní sezónu na mistrovství republiky. Do Liberce přivezli dva bronzy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.