Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dohodnuto. Liberecký kraj povedou Starostové, Piráti a ODS

, aktualizováno 6. října 2020, 10:56

Třetí den po konci voleb je jasno. Na široké koalici se dohodli Starostové pro Liberecký kraj, Piráti a ODS. Hejtmanem bude nadále Martin Půta, Starostové budou mít pět míst v radě, Piráti a ODS po dvou.

Všechny tři strany se na spolupráci dohodly už v pondělí, v úterý ráno pak vše potvrdily na společné tiskové konferenci. „Do konce příštího týdne bude návrh koaliční smlouvy a programového prohlášení,“ řekl za Starosty Martin Půta.

Starostové budou mít post hejtmana a povedou dopravu, kulturu, sociální věci a regionální rozvoj. ODS bude mít školství a zdravotnictví. „Kontinuálně tak navážeme na práci Přemysla Sobotky,“ dodal za ODS Dan Ramzer. Ten už také oznámil, že opustí post starosty Frýdlantu. „Dohodli jsme se, že nebude docházet ke kumulaci funkcí. Byla to jedna z našich priorit a toto rozhodnutí vnímáme jako pozitivní krok,“ uvedl za Piráty Zbyněk Miklík. K tomu hejtman dodal: „Chápeme, že věci na kraji nejde dělat jako doplněk a jsem rád, že to tak bude u všech členů rady kraje.“

Piráti pak povedou resorty ekonomiky a veřejných zakázek a také životní prostředí. Hejtman zároveň uvedl, že v koaliční smlouvě bude i ustanovení týkající se hlasování. „Toto ustanovení zabrání tomu, aby docházelo k trvalému přehlasovní některých nebo některého z partnerů v radě kraje,“ dodal s tím, že každý musí mít šanci prosazovat své priority a zároveň by nemělo dojít k tomu, že během následujících čtyř let by rozhodovala jen prostá většina v radě.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty. K většině by Starostům stačilo spojit se s jednou z dalších úspěšných stran, taková koalice by ale podle Půty byla příliš křehká.

Ve spojení s ODS a Piráty budou mít Starostové pohodlnou většinu 32 mandátů. Stejnou sílu by měla koalice s ANO, přednost ale dostaly dvě menší strany. Koalice ale podle Půty počítá s tím, že bude s ANO spolupracovat. Lídryni kandidátky a bývalé náměstkyni pro ekonomiku Jitce Volfové hejtman nabídl místo předsedkyně finančního výboru. „Myslím, že kontinuita v rozhodování a řízení ekonomiky je tady docela racionální, asi můžu říct, že tu nabídku přijala," řekl Půta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky volby, volby 2020, koalice, Liberecký kraj, ODS, piráti, starostové, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Martin Půta, rada, ANO 2011, ekonomika, Přemysl Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Edvard Žák

Krásný signál,že to jde rychle,efektivně a bez průtahů. Blahopřeji a držím palce !!! eda žák

Úterý, 6. října 2020, 17:55Odpovědět

Dohodnuto. Liberecký kraj povedou Starostové, Piráti a ODS  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.