Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SPD ve vládě? Máme v našich řadách dostatek odborníků, říká lídr hnutí v Libereckém kraji Radovan Vích

Čtyři roky strávilo hnutí SPD v poslanecké Sněmovně v opozici, přesto se podle lídra Libereckého kraje Radovana Vícha podařilo prosadit dost z jeho programu. V blížících se volbách by SPD chtělo dosáhnout ještě lepšího výsledku a nebojí se ani vstupu do vlády. V prvním ze série předvolebních rozhovorů Liberecké Drbny s lídry stran v Libereckém kraji jsme vyzpovídali právě dosavadního poslance hnutí SPD Radovana Vícha.

Průzkumy SPD přisuzují kolem deseti procent hlasů. Budete případně s takovým výsledkem spokojeni?
Budeme spokojeni s jakýmkoliv výsledkem, který bude lepší, než při minulých Sněmovních volbách v roce 2017. Tehdy nám dalo své hlasy téměř 540 tisíc voličů, což znamenalo výsledek 10,64 %. Letos ale počítáme s výsledkem lepším, protože jsme již zaběhlým politickým subjektem se zkušenostmi a máme také kvalitní krajské lídry.

Radovan Vích V roce 2015 byl jedním ze zakládajících členů SPD v Libereckém kraji a od dubna 2016 je zároveň předsedou Regionálního klubu hnutí. V lednu 2019 obhájil na 6. Regionální konferenci SPD Libereckého kraje pozici předsedy na období dalších tří let. Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 byl lídrem SPD a stal se poslancem. Kandidátku vede i pro letošní volby. Je ženatý, má dvě děti a žije v Liberci.

V parlamentu jste strávil právě končící volební období. Jak byste ho ze svého pohledu zhodnotil? Povedlo se vám prosadit, co jste chtěl?
Sněmovna má před svou závěrečnou zářijovou schůzí k projednání více než 550 bodů. Je jasné, že z nich bude projednáno a schváleno pouze minimum. Z tohoto pohledu je možné toto volební období považovat podle počtu schválených zákonů a neprojednaných návrhů zákonů, za nejhorší v novodobých dějinách. Je ale potřeba také vzít v úvahu počet mimořádných schůzí a také projednávané zákony, které souvisely s pandemií kovid-19. Přestože poslanecký klub SPD je v opozici, podařilo se nám v tomto volebním období podat 52 návrhů zákonů či jejich novel a 130 pozměňovacích návrhů k zákonům a řadu z nich se nám podařilo také zařadit na pořady schůzí. Za všechny jmenujme např. zákon o referendu, zákonná úprava na ochranu svých blízkých a svého majetku s názvem „můj dům, můj hrad", zestátnění exekutorů a pomoc lidem v dluhových pastech, přímá volba a odvolatelnost politiků a jejich hmotná odpovědnost, minimální důstojný důchod na úrovni minimální mzdy (cca 15 tisíc korun), zrušení poplatků OSA pro všechny provozovny, pro které není pouštění hudby primárním výdělkem, ukončení lichvy (zastropování RPSN u půjček) atd. Některé další zákony se nám podařilo schválit a již platí, např. paušální daň pro živnostníky, která zlevnila a zjednodušila živnostenské podnikání, zrušení daně z nabytí nemovitostí, zvýšení přídavků na děti o 5 tisíc ročně pro pracující rodiče, zpřísnění finančních sankcí za týrání zvířat atd. Myslím, že na to, že jsme byli v opozici je ten výčet co se SPD podařilo prosadit poměrně dlouhý. Já sám jsem od loňského prosince členem Ústředního krizového štábu, kde jsem navrhl několik úprav krizové legislativy bez nutnosti vyhlašování nouzového stavu a plošných zákazů ze strany vlády. 

Velkým tématem posledních dní byla evakuace afghánských spolupracovníků do Čech. SPD byla výrazně proti. Proč? Opravdu je několik desítek Afghánců rizikem?
Afghánští „tlumočníci a další spolupracovníci“ jsou z kulturně totálně odlišného prostředí, které nemá respekt k našim hodnotám, ženám a občanským svobodám. Navíc oni byli za svou práci dlouhodobě královsky placení ve výši 1500-3000 USD měsíčně a věděli co dělají a pro koho to dělají. Takže jsme my pomáhali jim a ne oni nám. Dvacetileté působení vojsk USA a NATO a pomoc s výstavbou afghánské armády stála celkem 2,26 biliónu dolarů, z toho Českou republiku 20 miliard korun. A výsledkem je tří set tisícová vyzbrojená a vycvičená afghánská armáda, která se bez boje vzdala během 11. dnů Talibánu. Afghánistán je potřeba přenechat Afgháncům a nevnucovat jim naše anebo jiné způsoby chápání demokracie. V této zemi vládne nenávistné náboženství, tedy islám, korán a právo šaríja. Afghánistán se také předal afghánské vládě, a nikoliv Talibánu, a tak mohli „tlumočníci a další spolupracovníci“ bránit svou vlast proti Talibánu v uniformách nové, a i za naše peníze dobře vyzbrojené afghánské armády. Pro ně ale bylo pohodlnější požádat o azyl. Jsem zvědavý kolik jich po karanténě nakonec v České republice zůstane. Nechceme a nebudeme platit účty za americké invaze a agrese a jsem přesvědčen, že pomáhat se má lidem v jejich vlasti. To jsme splnili. Naši občané jsou pro SPD na 1. místě.

Kandidujete v Libereckém kraji, co nabízíte voličům z Libereckého kraje?
Nejen Liberecký kraj potřebuje co nejrychleji schválit novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou předložilo hnutí SPD ve Sněmovně už v listopadu roku 2019. Bohužel tato novela stále neprošla závěrečným třetím čtením. Piráti svými obstrukcemi na půdě Sněmovny opakovaně zabránili závěrečnému hlasování, čímž dali jasně najevo, že podporují nepřizpůsobivé osoby a všechny ty, kteří systém sociálních dávek neoprávněně zneužívají, a to hlavně na úkor slušných lidí. Tento návrh by měl vést k ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, a díky tomuto návrhu by stát získal další finance na podporu lidí, kteří jsou v nouzi a nedostali se tam vlastní vinou. Patří sem i ti, kteří se podílí na řádné výchově dětí, ohrožené skupiny seniorů, i zdravotně postižení lidé. Tyto všechny skupiny občanů si zaslouží pomoc státu, aby mohli vést plnohodnotný život. Za další problémy v kraji považuji problém s nepřizpůsobivými, nízké důchody, malá podpora pracujících rodin s dětmi, dostupnost zdravotní péče pro každého občana, špatný stav silnic, přílišná byrokracie pro živnostníky a nemožnost domoci se spravedlnosti. Jistě nemohu opomenout příhraniční hnědouhelnou elektrárnu Turów-Bogatyně. Mým cílem je prosazení zvýšení přídavků na děti, avšak zároveň výplatu podmínit jejich vyplácení pracovní minulostí rodičů a čistým trestním rejstříkem, svázat minimální výši důchodů s minimální mzdou a zvyšovat všem o stejnou částkou, tlačit na snižování ceny léků (např. zavést nulové DPH na léky), zestátnění exekutorů. To vše bych chtěl jako poslanec SPD za Liberecký kraj společně s našimi dalšími poslanci v následujícím volebním období řešit.

Průměrný věk kandidátů SPD? 50 let

Můžete stručně představit vaši kandidátku? Kdo v Libereckém kraji kandiduje?
Na předních místech kandidátky najdou voliči kromě mé osoby Mgr. Michala Švarce, který je naším krajským zastupitelem a pracuje jako zástupce ředitele městské policie v Jablonci nad Nisou, Pavla Kotěborského, který je majitelem truhlářské dílny ve Cvikově, Bronislava Kalvodu, který je zastupitelem v Jilemnici, kde je spolumajitelem cestovní kanceláře anebo Mgr. Věnceslavu Drábkovou, naší krajskou zastupitelku, učitelku a taneční trenérku z Liberce. Všichni kandidáti jsou našimi členy a ve svých profesích za svůj život již něco dokázali. Je mezi nimi šest vysokoškoláků a průměrný věk kandidáta je 50 let, přičemž nejmladšímu kandidátovi je 30 a nejstaršímu 65 let. Máme ale kvalitní celou kandidátku, ve které jsou poměrným způsobem zastoupeny všechny čtyři bývalé okresy v rámci Libereckého kraje. Je z koho vybírat a volič rozhodne.

Součástí kampaně je i truck SPĎák a trh s možná až podezřele levnými potravinami. Jde pouze o předvolební kampaň, nebo tím chce SPD naznačit, že by v případě, že by vládla, mohly být potraviny opravdu tak levné?
Kamion SPĎák a Český jarmark jsou dvě odlišné věci. Kamion jezdí po všech okresních městech, kde nabízíme seznámení s našim volebním programem a setkání s našimi kandidáty. Prodává se zde i pivní speciál „SPĎák“ a tradiční klobásy. S Českými jarmarky se mohou setkat naši občané postupně ve všech krajských městech. Ve všech případech je přítomen předseda hnutí Tomio Okamura, zazní zde hymna SPD, kterou nazpíval známý zpěvák Petr Kolář a představuje se zde náš volební program a jednotliví krajští lídři.  Na tomto Českém jarmarku SPD nic neprodává a ani nedotuje! Dali jsme zde pouze možnost našim zemědělcům a farmářům, aby zde mohli nabízet jejich vlastní kvalitní produkty za přiměřené ceny, které si oni sami řekli. Chceme tím upozornit na naši potravinovou bezpečnost a soběstačnost u těch produktů, které v našich zeměpisných šířkách umíme vypěstovat a kterých je v našich obchodech nedostatek. Dovážené produkty jsou v mnoha případech neskutečně předražené a také nejsou tak kvalitní a čerstvé, protože se přepravují v rámci celé Evropské unie.  

Jak vlastně hodnotíte probíhající kampaň jednotlivých stran obecně?
Zaregistroval jsem podepisování knih a rozdávání nanuků. Další politický subjekt platí lístky do letního kina, aby jejich program a lídry před promítáním filmů vůbec někdo poslouchal. Jinou kampaň jsem zatím nezaregistroval.

A u vaší SPD?
SPD má v podstatě permanentní kontaktní kampaň, kdy předseda SPD Tomio Okamura jezdí po celé republice a setkává se s našimi voliči a diskutuje s nimi jejich problémy a sbírá jejich podněty pro politickou práci. Vydali jsme letos již druhé volební noviny s názvem Na vlastní oči s celostátním roznosem do všech poštovních schránek. Samozřejmostí jsou sociální sítě, billboardy, plakáty, letáky, polepy autobusů MHD, petiční stánky s peticemi za zachování české koruny a proti povinnému covid očkování a uznávání protilátek, kamión SPĎák a samozřejmě České jarmarky. Vše se bude s termínem konání voleb samozřejmě stupňovat.

Máme odborníky na vládnutí, říká Vích

SPD byla čtyři roky v opozici, opět ale zřejmě může být silným subjektem. Cítíte se na vládnutí?
Dlouhodobě prosazujeme vládu odborníků. Současná vláda ale vládou odborníků není. Máme v našich řadách dostatek odborníků do exekutivy v případě, že budeme součástí povolebních vyjednávání. 

S kým si vládní koalici představit umíte a s kým naopak ne?   
Budeme jednat se všemi politickými subjekty, které budou prosazovat náš program. Dopředu ale vylučuji povolební vyjednávání s Piráty. Myslím, že žádný odpovědný člověk nemůže volit daňové ekoteroristy a vítače. Piráti podporují migraci, chodí na demonstrace, kde se provolávají hesla o vítání migrantů a na pirátském fóru diskutují o zavedení roční daně z tržní ceny bytů ve výši 1 procenta, anebo jejich poslanec Profant prohlašuje, že Sněmovna je plná bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu. Chci věřit v rozum a sílu slušných lidí, kterým není lhostejný osud ani další vývoj České republiky. Za sebe mohu odpovědně prohlásit, že udělám vše proto, aby ve vládě Piráti nebyli zastoupeni. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Radovan Vích

Štítky spd liberec, spd, okamura, volby, rozhovor, drbna, Svoboda a přímá demokracie, Liberecký kraj, vláda, Radovan Vích, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Tálibán, Drbna.cz, funkční období

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ji-Hun Kim

To mne teda zajímá, jestli to SPD tentokrát vyhraje a nebo zvítězí ti antifašisté...

Pátek, 27. srpna 2021, 07:03Odpovědět

SPD ve vládě? Máme v našich řadách dostatek odborníků, říká lídr hnutí v Libereckém kraji Radovan Vích  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.