Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Naše práce má jasné výsledky, říká lídryně hnutí ANO v Libereckém kraji Jana Pastuchová

Jana Pastuchová jde do voleb za ANO jako lídryně v Libereckém kraji. Ve Sněmovně strávila i poslední čtyři roky, podle ní se podařilo prosadit celou řadu věcí od zvýšení důchodů až po zvýšení mezd učitelům. Jakou kandidátku představilo ANO do nadcházejících voleb? A jaké problémy v Libereckém kraji vnímá? Přečtěte si poslední z předvolebních rozhovorů s kandidáty do Sněmovny.

Končí volební období, ve kterém ANO bylo ve vládě s ČSSD. Jaké bylo?
Nikdy není nic dokonalé. Ani vládnutí v koalici s ČSSD nebylo dokonalé a jednoduché, někdy to bylo spíš těžké. Přesto jsme dokázali prosadit hodně věcí, které našim občanům zlepšují život. Protože jsem předsedkyní výboru pro sociální politiku, zmíním právě úspěchy z této oblasti. Zvýšení penzí. V roce 2017 byl průměrný důchod 11 745 korun, letos na konci března už 15 351 korun. Navýšili jsme platy učitelům. Budou brát v průměru přes 46 tisíc korun, přidali jsme policistům, vojákům, hasičům, lékařům i sestřičkám. Všem zaměstnancům jsme snížili daň z příjmů na 15 procent, zvýšili jsme rodičovský příspěvek na 400 tisíc korun. A to je samozřejmě jen část z úspěchů z oblasti, které se věnuji. 

Ještě zhruba před půlrokem se zdálo, že hnutí ANO přichází o podporu, nyní v průzkumech opět výrazně vede. Čím to podle vás je?
Naše práce má jasné výsledky a nemusíme se za ni stydět. Pracujeme pro občany. Podpora nám zakolísala v době koronakrize, určitě k tomu velkou měrou přispěla opozice, která nám nepomáhala, ale permanentně nás za všechno kritizovala. Chovala se jako džihád. Co naše vláda udělala, všechno bylo špatně. Opozice nenabízela žádná reálná řešení. Je mi líto, že její neustálé házení vládě klacků pod nohy výrazně přispělo k rozdělení naší společnosti.

S jakým výsledkem bude ANO spokojeno?
S vítězstvím. 

Sama jste byla v posledním volebním období poslancem za Liberecký kraj. Co se vám podařilo prosadit?
Ještě na poslední schůzi sněmovny se mi například podařilo pomoci naší liberecké záchrance. Ta má nové moderní sanity pro převoz pacientů, které jsou ale těžší než 3,5 tuny. Po dálnici, když se vraceli z výjezdu bez pacienta a bez majáků, tak mohly jet maximálně rychlostí 80 km v hodině. Prosadila jsem, že se pro vozy IZS s hmotností nad 3,5 tuny rychlostní limit zvýšil na 130 km v hodině. Záchranáři tak budou dříve zpět na základně, aby mohli k dalším pacientům. Pro záchranáře a členy horské služby se mi podařilo spolu s kolegy prosadit možnost dřívějšího odchodu do penze. Protože jsme celé čtyři roky marně čekali na komplexní novelu zákona o sociálních službách od ministryně Maláčové, alespoň dílčí změny jsem předložila spolu s kolegy z výboru. Pomohli jsme tak všem poskytovatelům sociálních služeb, tedy i těm našem kraji. A samozřejmě jsem pomáhala řešit také problémy konkrétních lidí, kteří se na mne obraceli.

Co voličům nabízíte, abyste byla znovu zvolena?
Pokračování své práce. Moje motto je po celou dobu slušnost, empatie a pracovitost. Jako zdravotnická záchranářka ani nic jiného neznám. Toho, co bych chtěla, je hodně – samostatný zákon o Horské službě, to je v našem kraji důležité. Uznání kvalifikace zdravotních sester tak, aby měli větší pravomoci u lůžek, zlepšení podmínek ve zdravotnictví, aby krajské nemocnice dostávaly od státu více peněz, sociální bydlení, zavedení 5. stupně závislosti u příspěvků na péči, zlepšení adresnosti vyplácení sociálních dávek… Je toho hodně.

Jaké jsou podle vás největší problémy Libereckého kraje?
Zase trochu upřednostním oblast, ve které sama pracuji, tedy zdravotnictví a sociál. Nejsou zubaři, stárnou nám praktičtí lékaři, posudkových lékařů je málo a na posudky lidé čekají dlouho. Sociální služby i v našem kraji každý rok čekají, kolik dostanou peněz, protože není nastaveno jasné financování. Z oblasti dopravy – o cestě z Liberce do Prahy vlakem mluví všichni politici v kraji. Cesta trvá 3,5 hodiny, snad už se nám to podaří změnit. V kraji chybí obchvaty, průjezd městy trvá dlouho a zatěžuje místní obyvatele. Naše lesy ničí kůrovec... Problémů k řešení je bohužel hodně. 

Můžete stručně představit kandidátku ANO v Libereckém kraji? Jaké osobnosti na ní máte?
Snažili jsme se, aby každý z kandidátů představoval svá řešení pro různé oblasti života. Já jako jednička mám jako prioritu zdravotnictví a sociální oblast, dvojka David Pražák dopravu, životní prostředí a zemědělství. Na třetím místě kandiduje pan profesor Ivan Jáč, jeho hlavní oblastí je vzdělávání. Naše kandidátka je tedy opravdu různorodá, doufám, že svého zástupce si na ní najde každý. 

V posledních týdnech se mluvilo o možném povolebním spojení s ODS. Je to podle vás možnost?
Spekulace o povolebních koalicích nemám ráda. Počkejme si na 9. října, jak vše dopadne. Naše hnutí není to, které striktně odmítá už nyní veřejně spolupráci s kýmkoliv. To je specialita předvolebních slepenců PIRSTAN a SPOLU. Přitom ani dnes nejsou jejich zástupci schopní se na řadě věcí shodnout. Jsem přesvědčená, že dnem vyhlášení výsledků voleb už jednotlivé strany v těchto koalicích na jedno použití začnou přemýšlet o vlastní cestě, budou nakonec každý sám za sebe. Nechci tedy opravdu nic předjímat. 

Hodně lidí se obává povolebního spojení ANO s SPD a KSČM, se kterými jste na některých hlasováních spolupracovali už v končícím volebním období. Jak tuto případnou koalici vidíte?
A jindy spolu s námi hlasovala ODS, někdy lidovci, někdy zase někdo jiný. Tak to prostě ve sněmovně a v politice chodí. Je to ze strany PIRSTANu a SPOLU jen naprosto účelové strašení. Já zase slýchám, že se lidé bojí jejich spojení a touhy po moci. Mají naprosto odlišné programy, ODS napravo a Piráti maximálně nalevo. Mají jediný společný bod a tím je porazit Babiše. Náš stát si ale zaslouží jasnou vizi práce po volbách. Tu my nabízíme. Oni jen nenávistné tažení proti jednomu z kandidátů. To není žádný program.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Jana Pastuchová

Štítky jana pstuchová, volby, ano, rozhovor, politika, ANO 2011, Liberecký kraj, Jana Pastuchová, poslanecká sněmovna, starobní důchod, ČSSD, ODS, Andrej Babiš, Jana Maláčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Takovej nezávislej nepředvolební nečláneček. Neskutečný.

Čtvrtek, 30. září 2021, 23:51Odpovědět

Jiří Beránek

Bože to je tele.

Čtvrtek, 30. září 2021, 22:54Odpovědět

Naše práce má jasné výsledky, říká lídryně hnutí ANO v Libereckém kraji Jana Pastuchová  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.