Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2021: Do Sněmovny míří z Libereckého kraje osm poslanců

Volby jsou u konce a i když v Libereckém kraji vyhrálo ANO, spokojenější je určitě koalice SPOLU a do jisté míry i PirSTAN. Liberecký kraj bude ve Sněmovně reprezentovat osm zástupců. Kdo to bude? A jaké jsou výsledky letošních voleb? Přinášíme přehled.

ANO pošle do Sněmovny tři poslance, což je o jednoho méně, než v minulých volbách. Bude to Jana Pastuchová, David Pražák a Ivan Jáč. Všichni tři místo poslance obhajovali. „Rozhodly to vlastně desetiny. U nás v Libereckém kraji jsme ale vítězové. Je to pro nás velký závazek," uvedla lídryně hnutí Jana Pastuchová.

Naopak o poslance více bude mít Liberecký kraj v koalici SPOLU, kam se dostali Petr Beitl a nově také Vít Vomáčka, oba z ODS. Podle lídra Petra Beitla dopadly volby pro SPOLU v Libereckém kraji dobře. „Myslím, že koncept trojkoalice byl něco, po čem lidi dlouhodobě volali, chtěli vidět nějaký konsensus, politiky, kteří se nehádají, ale spolupracují. Ten koncept oslovil mnohem víc voličů, než kdybychom šli do voleb samostatně," řekl.

Dva poslance získala i koalice PirSTAN, oba ale budou za Starosty. S nejvyšším počtem preferenčních hlasů se do Sněmovny dostane Jan Farský a také liberecký zastupitel Jan Berki, který díky preferenčním hlasům přeskočil Piráta Tomáše Martínka. Právě Martínek jako zástupce Pirátů nebyl z volebních výsledků nadšený. „Všem ještě jednou děkuji za podporu. Všem, a především České republice, ať se daří," řekl.

Naopak tábor Starostů může být velmi spokojený. „Náš cíl před volbami byl dát dohromady koalici demokratických stran. A to by se mohlo povést," okomentoval lídr společné kandidátky PirSTAN Jan Farský.

Druhé volební období v poslanecké lavici stráví Radovan Vích z SPD. Ta získala v Libereckém kraji lepší výsledek než ve zbytku republiky. Podle lídra hnutí Radovana Vícha část hlasů pro SDP odsál Volný blok nebo Trikolóra. „Převzali část našeho programu. Celkově ale náš výsledek považujeme za úspěch," myslí si Vích.

Ostatní strany mají smůlu, stejně jako na celostátní úrovni, ani v Libereckém kraji neuspěli ČSSD, komunisté, Přísaha, Trikolóra, ani Zelení.

Poslanci zvolení do Sněmovny

ANO

Pastuchová Jana 5,50 % (3 277 hlasů)          
Pražák David 2,76 % (1 648 hlasů)     
Jáč Ivan 1,75 % (1 045 hlasů)

SPOLU

Beitl Petr (ODS) 11,08 % (5 595 hlasů)          
Vomáčka Vít (ODS) 7,75 % (3 916 hlasů)

PirSTAN

Farský Jan (STAN) 32,69 % (15 479 hlasů)    
Berki Jan (STAN) 25,90 % (12 266 hlasů)

SPD

Vích Radovan 5,98 % (1 460 hlasů)

A výsledky voleb v Libereckém kraji? K volbám dorazilo celkem 64,6 procenta voličů, celkem to dělá 223 266 lidí. ANO získalo 26,86 %, druhá koalice SPOLU 22,77 % a třetí PirSTAN 21,37 %. Následuje SPD s 11 % a poté už strany, které do Sněmovny nepronikly - Přísaha s 4,39 % a ČSSD s 3,48 %. Další strany už nepřekročily tři procenta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markéta Plešková

Štítky volby, Liberecký kraj, sněmovna, poslanec, liberec, spolu, ano, piráti, starostové, spd, Poslanecká sněmovna ČR, Piráti a Starostové, koalice, ANO 2011, Jana Pastuchová, ODS, Radovan Vích, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Do Sněmovny míří z Libereckého kraje osm poslanců  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.