Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Kdo chce řídit Liberec? Některé strany už oznámily lídry

Letos se po čtyřech letech opět konají komunální volby, tentokrát proběhnou koncem září. Pomalu tak končí volební období, ve kterém vládli Starostové pro Liberecký kraj v koalici s ANO a ODS. Jak budou vypadat kandidátky letos?

Před čtyřmi lety vyhráli volby Starostové pro Liberecký kraj v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL. Stejnou koalici před nadcházejícími volbami vytvoří i letos. Primátorem se opět chce stát Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). „Podařilo se nám celou dobu udržet stabilitu pro město a doufám i jistotu pro občany," uvedl primátor.

Koalice minule získala 32 procent hlasů a jasné volby vyhrála. Favoritem bude i nyní, i když bude zajímavé sledovat, jak jejich vládnutí ohodnotí voliči.

Na kandidátce budou známá jména – dosavadní náměstek primátora Ivan Langr, starosta Vratislavic Lukáš Pohanka nebo lídr TOP 09 Zdeněk Chmelík. Jedno jméno ale nakonec překvapivě chybí. Je jím náměstek Jiří Šolc, který se po stranickém hlasování nevešel na volitelné místo kandidátky.

Sám Šolc poté přemýšlel, zda v komunální politice pokračovat, a nakonec se rozhodl pro přestup. „Rozhodl jsem se, že to nezabalím…neodejdu do ústraní, jak by si někteří přáli a budu kandidovat na kandidátce kde o mé znalosti, zkušenosti a dovednosti skutečně budou stát,“ oznámil Jiří Šolc na facebooku.

Kandidátku sice neoznámil, je ale veřejným tajemství, že půjde o ANO, a to na čelných místech. ANO ještě lídry do voleb neoznámilo, minulá jednička Jiří Němeček ale v průběhu volebního období z klub vystoupil, a tak se hledá lídr nový. Může jít o osobnost zvenčí, ANO ale za poslední čtyři roky v Liberci vyprofilovalo osobnosti typu Radky Loučkové Kotasové, Zbyňka Karbana, Marka Vávry nebo Šárky Prachařové.

Právě ANO bylo před čtyřmi lety druhou nejsilnější stranou, lidé ale většinou volí celostátního lídra Andreje Babiše, který má stabilní podporu. I zde se tak dá čekat nadprůměrný volební výsledek

To třetí volební strana už jasno má. A může zamíchat kartami. ODS půjde do voleb s jasným lídrem Petrem Židkem, který stranu vedl i před čtyřmi lety. A vzhledem k současným celostátním preferencím může očekávat lepší výsledek než před čtyřmi lety, kdy získala čtyři zastupitele.

ODS navíc půjde do letošních voleb v koalici s Unií pro sport a zdraví (USZ). „Spolupráce se sportovci si velmi vážíme a přijde nám toto spojení logické. ODS Liberec byla vždy zastáncem a podporovatelem širokých sportovních aktivit, a to především dětí a mládeže,“ řekl Petr Židek.

Zelení se opět spojí

Jak na tom bude současná opozice, tedy Změna pro Liberec a Liberec otevřený lidem (LOL)? Obě značky se podle neoficiálních informací opět spojí do jedné, zda půjde o Zelené, nebo jiný název, ještě oznámeno nebylo. Do voleb už nepůjde Jan Korytář, jehož osoba byla v minulosti právě tím, kvůli komu se LOL odtrhl.

Na jedné kandidátce by se tak znovu měli sejít Josef Šedlbauer, Jaromír Baxa, Zuzana Kocumová, Jindřich Felcman a další. Změna a LOL měly v minulých volbách celkem osm zastupitelů.

Z ostatních stran, které by ještě připadaly v úvahu, jsou aktivní Piráti. Ti se před dvěma lety dostali poprvé do krajského zastupitele, kde dokonce spoluvládnou se Starosty, nyní by se rádi dostali i do libereckého zastupitelstva. Jenže Piráti nyní přišli o svého lídra Pavla Felgra, který z čela kandidátky odstoupil a rozhodl se ukončit i členství ve straně. „Z osobních důvodů rezignuji,“ napsal na Pirátském foru.

Piráti situaci vyřešili tak, že ostatní kandidáty o jedno místo posunuli. Kandidátku tak nově vede Jan Hruška, který byl dosud dvojkou.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, Liberec, komunální volby, ano, starostové, změna, zelení, ODS, piráti, ANO 2011, koalice, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Jiří Šolc, TOP 09, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Ženíšek

Slibem nezarmoutíš.......Tak hlavně nezapomenout v předvolební kampani slíbit tramvajovou trať do Rochlice,případně do Ruprechtic. Ono se s tím slibováním lze opět čtyři roky vydržet...

Středa, 18. května 2022, 14:55Odpovědět

VOLBY 2022: Kdo chce řídit Liberec? Některé strany už oznámily lídry  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.