Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Kandidátku pro komunální volby podalo v Liberci deset uskupení. Jak volby dopadnou?

Kandidátku pro podzimní komunální volby podalo v Liberci deset uskupení. V úterý vypršel termín pro podání kandidátek. Strany nyní mají možnost ještě do 25. července kandidátky doplňovat nebo třeba změnit pořadí kandidátů. Před čtyřmi lety si voliči v v Liberci mohli vybírat z 12 kandidátek.

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září, v Liberci bude post primátora obhajovat Jaroslav Zámečník, který je v krajském městě znovu lídrem společné kandidátky Starostů pro Liberecký kraj, KDU-ČSL a TOP 09. Známá jsou i jména lídrů kandidátek dalších parlamentních stran. ODS se do voleb spojila s Unií pro sport a zdraví a lídrem je radní města Petr Židek (ODS). ANO povede v krajském městě do voleb radní Šárka Prachařová, lídrem SPD je ředitel Mobile muzea Svatopluk Holata. Poprvé postavili v Liberci kandidátku Piráti, lídrem je copywriter Jan Hruška.

Mezi kandidujícími stranami v krajském městě není Změna pro Liberec, její zástupci se spojili s dalším opozičním uskupením v libereckém zastupitelstvu - Liberec otevřený lidem (LOL), lídrem je zastupitel Jaromír Baxa (LOL). Neúspěch z posledních voleb se pokusí napravit ČSSD a také komunisté. Sociální demokraty vede do voleb učitel Ivan Hrbek, KSČM postavila do čela kandidátky právníka Josefa Vondrušku. Samostatnou kandidátku postavila i SPD, Trikolora se spojila se Soukromníky a samostatně jde do voleb v Liberci ještě strana Právo Respekt Odbornost (PRO 2022).

Před čtyřmi lety vyhrála volby ve stotisícovém Liberci s výrazným náskokem kandidátka Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, hlasovalo pro ni 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu má díky tomu 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, které získalo 11 mandátů. Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení LOL má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v zastupitelstvu mají 31 hlasů. Primátorem je Jaroslav Zámečník (SLK).

Koho budete volit v komunálních volbách?

Celkem hlasovalo2169 čtenářů

V Jablonci nad Nisou primátor Jiří Čeřovský (ODS) svůj post obhajovat nebude, politiku se rozhodl opustit a na kandidátce vůbec není. Občanské demokraty vede do voleb někdejší náměstek primátora Miloš Vele. Lídrem ANO je náměstek primátora David Mánek, Starosty pro Liberecký kraj vede do voleb ekonomická náměstkyně ředitelky muzea Jana Hamplová. KDU-ČSL půjde v Jablonci nad Nisou do komunálních voleb se Zelenými a nezávislými kandidáty pod názvem Společně pro Jablonec, lídrem kandidátky je Lenka Opočenská (Zelení).

Samostatné kandidátky podaly v Jablonci Piráti a také SPD. Po neúspěchu v minulých volbách se chtějí do zastupitelstva ve druhém největším městě v Libereckém kraji vrátit komunisté, sestavili znovu vlastní kandidátku, do voleb je povede krajský předseda František Pešek. Naopak ČSSD samostatnou kandidátku v Jablonci nepostavila, zástupci strany jsou na kandidátce Pro Jablonec, kterou vede ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur.

V roce 2018 vyhrála volby v Jablonci ODS, když pro ni hlasovalo 22,34 procenta voličů a získala osm mandátů ze 30. Druhé skončilo ANO se sedmi zastupiteli, Piráti získali pět mandátů a čtyři koalice Společně pro Jablonec. Tři místa obsadili Starostové, dva Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho zastupitele má SPD. Na koalici se před čtyřmi lety dohodlo druhé ANO s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost. Primátorem byl Milan Kroupa (ANO), koalice ale vydržela sotva deset měsíců. V září 2019 zastupitelstvo Kroupu odvolalo a do čela města zvolilo Jiřího Čeřovského z ODS. Město od té doby vede koalice ODS a ANO, zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec skončili v opozici.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce

Štítky ČR, volby, obce, Liberecký kraj, anketa, Liberec, komunální volby, Jablonec nad Nisou, ODS, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Kandidátku pro komunální volby podalo v Liberci deset uskupení. Jak volby dopadnou?  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.