Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do zastupitelstva v Liberci kandiduje 381 lidí, méně jich bylo jen v roce 2006

Do zastupitelstva ve stotisícovém Liberci kandiduje 381 lidí. Méně na výběr měli Liberečané jen v roce 2006, kdy se o post v zastupitelstvu ucházelo 287 kandidátů. Strany a uskupení tehdy v krajském městě podaly deset kandidátek, stejně jako letos. V roce 2006 ale čtyři kandidátky neměly plný počet kandidátů jako je míst v zastupitelstvu - tedy 39. Letos má méně kandidátů jen strana Právo Respekt Odbornost (PRO).

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. V Liberci bude post primátora obhajovat Jaroslav Zámečník, který je v krajském městě znovu lídrem společné kandidátky Starostů pro Liberecký kraj, KDU-ČSL a TOP 09. Kandidátka doznala ještě před registrací změny - místa si prohodili dva kandidáti na sedmé a 19. pozici. Na sedmé se posunul vedoucí Kanceláře architektury města Jiří Janďourek a na 19. náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

O post v devětatřicetičlenném zastupitelstvu se uchází 135 žen a 246 mužů, přičemž podíl žen je o málo vyšší než před čtyřmi lety. Průměrný věk kandidátů se zvýšil ze 47,68 roku ve volbách 20018 na 51,57 roku. Nejstarším kandidátem je 92letý důchodce František Mlčoch na 37. místě kandidátky KSČM a Podještědská levice. Nejmladším kandidátem je devatenáctiletý Lubomír Polák na 34. místě kandidátky Pirátů. Ti jdou v krajském městě do voleb poprvé.

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Liberci s výrazným náskokem kandidátka Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, hlasovalo pro ni 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu má díky tomu 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, které získalo 11 mandátů. Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v zastupitelstvu mají pohodlnou většinu 31 hlasů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Liberec, zastupitelstvo, primátor, krajské město, KDU-ČSL, TOP 09, Jaroslav Zámečník, Liberecký kraj, ODS, ANO 2011, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do zastupitelstva v Liberci kandiduje 381 lidí, méně jich bylo jen v roce 2006  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.