Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: V České Lípě vítězí opět ANO, Volba pro Semily se udržela. ODS v Jablonci propadla

V okresních městech zvítězila většinou stávající hnutí, třeba v Jablonci nad Nisou ale většinou silná ODS propadla. Překvapivě drtivé vítězství má za sebou ANO v České Lípě, loni to bylo těsné s Živou Lípou. Hejtman Martin Půta (Starostové pro LK) to připisuje tomu, že ve velkých městech lidé více volili podle celostátní politiky. Více hlasů tak získalo v parlamentu opoziční ANO.

Takové vítězství nečekala ani starostka Volfová

V České Lípě opět vítězí v komunálních volbách hnutí ANO, má 40,79. Zatímco posledně získalo 23,99 procenta a tím jen těsný náskok před hnutím Živá Lípa s 22,35 procenta, letos silně vede. ANO získalo 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 25 členů. Druhá skončila Živá Lípa se šesti mandáty. Třetí SPD bude mít tři zastupitele. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 33,69 procenta voličů. Čtvrté SPOLU má dva mandáty, jednoho zastupitele budou mít na pátém místě PRO Českou Lípu.

„Ve skrytu duše jsem si přála, abychom získali 32 procent, ač jsem v to úplně nedoufala, ale takovýhle výsledek jsem opravdu nečekala. A že budeme mít nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, to asi nečekal nikdo z nás," řekla starostka Lípy Jitka Volfová po zveřejnění výsledků. Podle ní lidé ocenili práci, kterou za poslední čtyři roky koalice na radnici vedená ANO odvedla. „Povedla se spousta věcí, na které Česká Lípa 30 let čekala - ať už je to koupaliště, divadlo, připravily se další velké projekty, máme připravený Kounicův dům a chceme se věnovat i veřejnému prostoru," doplnila starostka, která práci pro město nevnímá jako politiku, v komunální politice je podle ní nutná spolupráce.

Široká koalice v Semilech

V Semilech se udržela stávající Volba pro Semily, ale nakonec těsně. Získala sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhé ANO má rovněž sedm mandátů. Třetí SPOLU bude mít tři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 43,60 procenta voličů. Čtvrtí ODS s podporou KDU-ČSL mají tři mandáty, jednoho zastupitele bude mít na pátém místě KSČM.

Před čtyřmi lety se v Semilech o přízeň voličů ucházeli kandidáti osmi uskupení, uspělo jich sedm. Volby vyhrála Volba pro Semily, hlas jí dalo 32,95 procenta voličů a získala osm mandátů z 21 v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se čtyřmi mandáty stejně jako uskupení SPOLU, které bylo třetí. Dva zastupitele získala ODS, po jednom mandátu měli komunisté, Společně pro Semily a Piráti. K urnám přišlo 45,73 procenta voličů. 

Dosavadní starostka města Lena Mlejnková (Volba pro Semily) chce vyjednat širokou podporu napříč politickým spektrem. Tedy stejně jako před čtyřmi lety. „Funguje to, na malém městě je to o konkrétních lidech," uvedla starostka osmitisícového města. V zastupitelstvu stejně jako poslední čtyři roky není zakladatel Volby pro Semily a někdejší starosta, místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Na kandidátce byl poslední. „On se nechtěl ani podílet na vedení města, ani dostat do zastupitelstva, chtěl ale vyjádřit podporu," řekla Mlejnková. 

ODS v Jablonci propadla

V Jablonci nad Nisou překvapivě propadla ODS, má 15,48 % hlasů a pět mandátů, porazilo ji ANO s 25,12 %, které získalo 9 mandátů. Se čtyřmi mandáty skončila na třetím místě SPD, 12,51 %. Posledně ODS obsadila 8 mandátů, ANO 7. Volební účast byla 38,45 %, letos je 38,99 %. „Je to šok, čekali jsme se, že se projeví celostátní politika, ta nám určitě moc nepomohla, ale že to dopadne takhle, jsem nečekal, a že takhle vyroste SPD v Jablonci také ne," řekl v reakci na výsledek voleb lídr kandidátky ODS Miloš Vele.

Výsledky v okresních městech jsou poměrně překvapivé. Podle hejtmana Půty lidé ve velkých městech volili jinak než v těch menších. „Jasně se ukázalo, že čím je větší město, tím je větší vliv celostátní politiky. Dopad na senátní volby je podle mě jasně spojený se soubojem Andreje Babiše proti vládě,"  řekl. „Například výsledek ODS v Jablonci je pro mě velkým překvapením. Vůbec jsem nečekal, že může mít tak malý volební výsledek. Je to určitě velký vzkaz od voličů k volebním stranám," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Liberecký kraj, volby, komunální, ANO 2011, ODS, Semily, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, politika, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Parlament České republiky, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V České Lípě vítězí opět ANO, Volba pro Semily se udržela. ODS v Jablonci propadla  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.