Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Velká část voličů je opravdu naštvaná, komentuje výsledky voleb hejtman Půta

Letošní volby přinesly především ve velkých městech Libereckého kraje překvapivé výsledky. Uspěly v nich hnutí ANO a SPD. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) se právě ve městech projevil vliv celostátní politiky.

Jaký je váš komentář k výsledkům v Libereckém kraji?
Jasně se ukázalo, že čím je větší město, tím je větší vliv celostátní politiky. Dopad na senátní volby je podle mě jasně spojený se soubojem Andreje Babiše proti vládě. Jinak si neumím představit výsledky, kdy senátor, který šest let pracuje pro region, nevyhraje v prvním kole, zatímco proti němu kandidují lidé, kteří o celostátní politice za šest let nikdy nepromluvili. Ale věřím, že příští týden Michael Canov zvítězí ve druhém kole a že třeba i v Liberci dokážeme vytvořit koalici, kde nebude vliv toho celostátního sporu tak viditelný.

Může se podle vás opakovat situace z minulých senátních voleb, kdy kandidáti ANO ve druhém kole ztráceli, protože se proti nim spojili voliči ostatních kandidátů?
Je vidět, že velká část voličů je opravdu naštvaná na to, do jaké se dostala osobní situace. Výsledky SPD v Liberci, Jablonci nebo třeba České Lípě jsou jasným odrazem toho, kolik lidí je zklamáno z toho, že přestože chodí do práce a nemají žádné dluhy, tak se bojí toho, zda v příštích měsících zaplatí všechny účty a složenky. Druhé kolo senátních voleb bude referendem o Andreji Babišovi. Každý, kdo nechce, aby Andrej Babiš řídil politiku v České republice, by měl příští týden přijít k senátním volbám a volit všechny jiné kandidáty než ANO.

VOLBY 2022: Jednání o koalici začala. Primátor Zámečník vyloučil spolupráci s SPD

V krajském městě se ještě v sobotu večer rozběhla první jednání a oťukávání. Zatímco před čtyřmi lety byla situace poměrně přehledná a koalice se dohodla velmi rychle, nyní budou jednání zřejmě složitější.

V Liberci ale možná Starostové v koalici s ANO budou?
Budeme dělat všechno pro to, abychom vytvořili koalice, do kterých pan Babiš nebude nijak zasahovat.

Primátor Zámečník ale koalici s ANO nevyloučil a připustil pokračování stávající koalice.
Úkolem bude vytvořit koalice, která bude jednotlivá města řídit zodpovědně. Nelze z nich asi vymazat strany se silným výsledkem, na druhou stranu je naší povinností udělat koalice, které hnutí ANO nebudou dlouhodobě posilovat.

Před čtyřmi lety Starostové s přehledem vyhráli. Nyní výsledek není tak přesvědčivý. Čemu to přisuzujete?
Jak už jsem říkal, ve velkých městech lidé nevolili tolik podle místní politiky, ale spíš podle té celostátní. Když se člověk podívá na výsledky v menších městech, tam jsou výsledky takové, že lidé opravdu volí místní kandidáty a hodnotí jejich práci. Ve větších městech se ukazuje, že spíš hodnotí celostátní politiku. Například výsledek ODS v Jablonci je pro mě velkým překvapením. Vůbec jsem nečekal, že může mít tak malý volební výsledek. Je to určitě velký vzkaz od voličů k volebním stranám.

V čem hnutí STAN podle vás chybovalo, co mělo udělat jinak, aby celostátní situace na výsledky tak nedopadla?
Problém, který teď lidé řeší, je energetická krize a my jsme na problém s cenami energií upozorňovali už v červnu. Opakovaně jsme pak upozorňovali i v srpnu. Vláda tady do jisté míry zaspala a vytvořila velkou nespokojenou část lidí, která se bojí, co před ní bude v dalších měsících.

Jakou roli bude v Liberci hrát post primátora? Mohlo by si o něj říct i hnutí ANO.
Pozice primátora je samozřejmě důležitá pozice.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Zbranek

Štítky volby, komunální volby, hejman, půta, ANO 2011, Martin Půta, politika, Starostové a nezávislí, koalice, Andrej Babiš, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Svoboda a přímá demokracie, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

To se musíte smát...Půta který měl už dávno zmizet z politické scény Liberce a on se vyjadřuje k volbám. Liberec má prohnilé vedení už řadu let a Půta je toho důkazem..

Pondělí, 26. září 2022, 10:11Odpovědět

Beru Ska

To se vyjadřuje ten pravý pan úplatný ???? njn někdo už je odsouzený a druhý do vysumeni se to raději kauza hodí na vyšetření od začátku ???? to se obyčejnému člověku nestane ten by už bručel

Neděle, 25. září 2022, 23:23Odpovědět

Petr Ruprecht

Na každou svini se vaří voda.

Neděle, 25. září 2022, 16:56Odpovědět

VOLBY 2022: Velká část voličů je opravdu naštvaná, komentuje výsledky voleb hejtman Půta  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.