Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Sečteno. Michael Canov bude i v příštích šesti letech senátorem

, aktualizováno 1. října 2022, 15:43

Na Liberecku během pátku a soboty voliči vybírali ve druhém kole senátních voleb nového zástupce Horní komory Parlamentu. Účast byla nízká, jen necelých devatenáct procent voličů. Vítězství obhájil stávající senátor Michael Canov (Starostové pro LK), který po sečtení všech volebních okrsků vyhrál s výrazým náskokem před Radkou Loučkovou Kotasovou (ANO).

Canov vyhrál už první kolo, ve kterém získal 43 procent hlasů. Favoritem byl i pro druhé kolo. A pozici potvrdil. Po sečtení všech okrsků zíksal přes 66 procent hlasů, konkrétně 14 tisíc a senátorský mandát na dalších šest let obhájil. Radka Loučková Kotsová získala hlasů 7101, což dalo zisk 33,65 procent hlasů.

Výsledky druhého kola

  • Michael Canov 66,34 procenta
  • Radka Loučková Kotasová 33,65 procenta

„Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjela, jse velmi spokojený s tím, jakou jsem získal podporu," uvedl vítězný Michael Canov pro Českou televizi krátce po sečtení výsledků.

Druhé kolo senátních voleb ovlivnila také nízká účast, která u druhých kol bývá. K urnám přišlo jen přes 18,5 procenta oprávněných voličů. Účast je tak podobná, jako před šesti lety, kdy se na Liberecku volilo naposledy.

Canov do politiky vstoupil v roce 1994, kdy byl jako nestraník za ODS zvolen do zastupitelstva Chrastavy, kde od roku 1984 učil na základní škole chemii, fyziku a matematiku. Učil i na gymnáziu v Liberci. Od roku 2002 je starostou Chrastavy a od roku 2012 je zastupitelem Libereckého kraje (mandát obhájil v roce 2016 i 2020). Canov, bývalý člen US-DEU a ODS, je jedním ze zakládajících členů hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a prvním místopředsedou. Známým se stal díky svým úspěchům v právních sporech se státními institucemi. Mimo jiné dokázal obhájit u ústavního soudu vyhlášku o regulaci hazardu včetně videoterminálů povolovaných ministerstvem financí.

Ve volbách do Senátu v roce 2016 porazil ve druhém kole jasně kandidáta hnutí ANO 2011 Marka Vávru. Během svého působení v Senátu se úspěšně podílel na řadě zákonů a opakovaně uspěl i u Ústavního soudu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek

Štítky volby, senát, canov, loučková kotasová, ano, starostové, Michael Canov, Liberecký kraj, Radka Loučková Kotasová, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ANO 2011, Parlament České republiky, Starostové a nezávislí, ODS, Senát Parlamentu ČR, Ústavní sou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Sečteno. Michael Canov bude i v příštích šesti letech senátorem  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.