Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V České Lípě se vítězné ANO dohodlo na pokračování koalice s uskupením Živá Lípa

V České Lípě se vítězné hnutí ANO dohodlo na pokračování koalice s uskupením Živá Lípa, v zastupitelstvu bude mít silnou většinu 19 z 25 mandátů. ANO přitom žádného partnera nepotřebovalo, volby vyhrálo s výrazným náskokem v zastupitelstvu má i bez koalice nadpoloviční většinu 13 mandátů. Koaliční smlouvu podepíšou zástupci obou subjektů ve čtvrtek 13. října.

„My jsme nepřemýšleli o tom, že bychom zůstali sami, chtěli jsme přijít s koaličním partnerem a od začátku jsme vedli jednání s Živou Lípou," řekla lídryně ANO Jitka Volfová. Oba subjekty podle ní dobře spolupracovaly už v posledním volebním období, a tak se nabízelo v tom pokračovat. „Rada zůstane sedmičlenná, my budeme mít pět zástupců, Živá Lípa dva," doplnila. ANO získá post starosty, prvního místostarosty a jednoho uvolněného radního, Živá Lípa, která má v zastupitelstvu šest mandátů, bude mít druhého místostarostu.

V České Lípě hlasovalo pro ANO 40,79 procenta voličů. „Ve skrytu duše jsem si přála, abychom získali 32 procent, ač jsem v to úplně nedoufala, ale takovýhle výsledek jsem opravdu nečekala. A že budeme mít nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, to asi nečekal nikdo z nás," řekla Volfová po zveřejnění výsledků. V České Lípě vybírali voliči z 12 kandidátek, uspělo jich pět. Třetí skončila SPD a bude mít tři zastupitele, čtvrté SPOLU má dva mandáty, jednoho zastupitele bude mít uskupení PRO Českou Lípu.

Podle Volfové lidé ocenili práci, kterou za poslední čtyři roky koalice na radnici vedená ANO odvedla. „Povedla se spousta věcí, na které Česká Lípa 30 let čekala - ať už je to koupaliště, divadlo, připravily se další velké projekty, máme připravený Kounicův dům a chceme se věnovat i veřejnému prostoru," doplnila starostka, která práci pro město nevnímá jako politiku, v komunální politice je podle ní nutná spolupráce.

Před čtyřmi lety pro ANO hlasovalo 23,99 procenta voličů získalo tak sedm křesel z 25 v zastupitelstvu. Druhé skončilo uskupení Živá Lípa a mělo šest mandátů. Třetí jsou s velkým odstupem občanští demokraté se ziskem tří křesel. Čtvrtá byla ČSSD měla dva mandáty stejně jako PRO Českou Lípu a Piráti. Po jednom křesle obsadili Nezávislí a soukromníci, SPD a komunisté. Letos už se ČSSD ani komunisté do zastupitelstva nedostali. Minulé čtyři roky vládlo ANO s Živou Lípou, Piráty a Nezávislými a soukromníky (NaS). V zastupitelstvu měli většinu 16 mandátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky ČR, volby, obce, Česká Lípa, ano, živá lípa, ANO 2011, koalice, Jitka Volfová, křeslo, ČSSD, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě se vítězné ANO dohodlo na pokračování koalice s uskupením Živá Lípa  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.