Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koaliční smlouvu v Liberci podepíšou starostové s ANO nejspíš příští týden

Koaliční smlouvu v Liberci podepíše vítězné uskupení starostů (SLK - Starostové pro Liberecký kraj), TOP 09 a KDU-ČSL s druhým hnutím ANO nejspíš příští týden. Jednání o její podobě i fungování koalice uzavřená nejsou, řeší se i personální obsazení, vyplývá z vyjádření zástupců obou stran. V 39členném zastupitelstvu bude mít tato koalice většinu 23 mandátů, uzavřenou má zatím jen dohodu o přípravě koaliční smlouvy.

„Jednání probíhají každý den," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (SLK), který by měl v této funkci pokračovat. Podle něj žádné velké rozpory při jednání nemají. „Spíše hovoříme o fungování koalice a spolupráci napříč gescemi," dodal.

Nová rada města by měla mít o dva členy méně než současná, tedy devět a v poměru 5:4 pro starosty. Kromě primátorské pozice pro Zámečníka starostové usilují o místa náměstků pro Jiřího Janďourka (doprava a veřejný prostor) a Ivana Langra (školství, kultura a cestovní ruch). ANO jména zveřejní, až bude mít jasno, které resorty bude mít na starost. „Až se na tom dohodneme, tak na ně nominujeme odborníka, kterého máme ve straně," řekl Adam Lenert, člen vyjednávacího týmu ANO. I podle něj jednání zdárně postupují. „Už ladíme detaily," dodal.

Podle Zámečníka mají shodu na deseti prioritách, které by chtěli v tomto volebním období realizovat. Mezi ně patří výstavba městských bytů, výstavba silnice Nové Pastýřské a opravy zhruba 50 ulic včetně dokončení rekonstrukce Vítězné a Sokolské ulice, revitalizace sídlišť, úpravy okolí přehrady a Tajchu, rekonstrukce šesti základních škol, modernizace bazénu a získání pozemků pod lanovkou do majetku města.

Starostové získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

Koalice SLK, TOP 09 a KDU-ČSL zvítězila v Liberci i před čtyřmi lety, když v zastupitelstvu získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO a stejně jako nyní i tehdy to stačilo na 11 mandátů. Třetí Změna pro Liberec v roce 2018 získala šest křesel, čtyři mandáty měla stejně jako letos ODS a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a mělo dva zastupitele. Koalici v roce 2018 vytvořili starostové s ANO a ODS.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Zbranek

Štítky ČR, správa, volby, obce, Liberec, ANO 2011, koaliční smlouva, koalice, Starostové pro Liberecký kraj, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koaliční smlouvu v Liberci podepíšou starostové s ANO nejspíš příští týden  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.