Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Koalice v Liberci bude nakonec čtyřčlenná. Ke Starostům a ANO se přidala ODS a Piráti

Liberci bude nakonec v následujících čtyřech letech vládnout čtyřčlenná koalice. Nejprve se spolu dohodli Starostové s ANO, kteří by v zastupitelstvu měli většinu. Poté ale do koalice přizvali ODS a Piráty. Nabídka původně platila i pro Liberec otevřený lidem (LOL), tam ale dohoda nedopadla. Koalice podepíše koaliční smlouvu v pátek, příští úterý je pak na programu ustavující zastupitelstvo.

Jak bude koalice fungovat a jak si rozdělí posty, to zatím oficiálně potvrzeno není. „Zatím detaily o radě, počtu zastoupení a podobně nechceme teď říkat," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Podle něj podrobnosti oznámí v pátek při podpisu koaliční smlouvy. „Protože ten text, který jsme teď vytvořili, si budou ještě všichni číst. Předpokládám sice, že změny už tam nebudou, chceme to ale sdělit společně až při tom podpisu," dodal.

Široká koalice tak bude mít v Liberci 29 mandátů z 39, v opozici bude LOL se šesti mandáty a SPD se čtyřmi.

Nabídka na vstup do koalice původně platila i pro LOL. To ale nakonec nedopadlo. „Dnes večer nám primátor Zámečník oznámil, že SLK a ANO pokračují v jednání o koalici už jen s ODS a Piráty. Bereme to jako realitu,“ uvedla LOL ve středu v prohlášení na sociálních sítích.

Podle něj LOL nabídlo, že by se v koalici staralo jen o agendu energetiky a životního prostředí. „Na náměstka jsme navrhli Josefa Šedlbauera, jehož odborné a jazykové kompetence i tah na branku by byly v této agendě klíčové. Byli jsme si vědomi, že jako menší partner v koalici budeme muset v mnoha věcech ze svých priorit ustoupit. Nicméně kluby SLK a ANO se rozhodly jinak,“ zaznělo v prohlášení.

Podle zastupitele a lídra LOL Jaromíra Baxy byla jednání o koalicí zajímavou životní zkušeností. „Pro nás je každopádně jisté, že zůstáváme v opozici. Na krajskou dohodu SLK a ANO jsme prostě krátcí,“ uvedl.

Pokračovat tak bude koalice, jež na liberecké radnici vládla poslední čtyři roky. K SLK, ANO a ODS ale nově přibudou Piráti, kteří se do zastupitelstva pátého největšího města v zemi dostali poprvé.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky volby, komunální volby, starostové, ODS, ano, lol, piráti, koalice, politika, Liberec, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj, primátor, Jaroslav Zámečník, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Rek

Nechápu koalice bez ANO by měla v Liberci 24 mandátů z 39 , tak PROČ ___???

Čtvrtek, 13. října 2022, 13:44Odpovědět

Lukáš Pokorný

Takže je úplně jedno, koho jsme volili, protože stejně se nakonec dohodnou tak, že tam jsou v podstatě všechny strany co ve volbách byly.

Čtvrtek, 13. října 2022, 11:04Odpovědět

Koalice v Liberci bude nakonec čtyřčlenná. Ke Starostům a ANO se přidala ODS a Piráti  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.