Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Primátorem Liberce bude znovu Jaroslav Zámečník. Koalice bude mít osm náměstků

V Liberci je definitivně jasno. V pátek dopoledne na radnici podepsali koaliční smlouvu zástupci jednotlivých stran, které budou v následujících čtyř letech městu vládnout. Jde o Starosty pro Liberec, ANO, ODS a Piráty. Primátorem zůstane Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK), jeho statutární náměstkyní se pak stane Šárka Prachařová za ANO. V opozici tak bude Liberec otevřený lidem a SPD.

Koalice se tak nakonec moc nezměnila, přibyl nový člen, kterým jsou Piráti. Došlo ale k poměrně velkým změnám na pozicích náměstků a jejich gescí. Starostové budou mít primátora Zámečníka, tam se nic nemění, ten ale nově bude mít na starost ekonomiku města, kterou v minulém období mělo ANO.

Novými náměstky Janďourek nebo Lenert

Pokračovat bude i náměstek Ivan Langr, který má nadále školství a cestovní ruch, sociální oblast ale převezme neuvolněná náměstkyně Martina Teplá (ANO). Nový náměstkem pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby bude Jiří Janďourek (Starostové pro LK), který tak převezme některé oblasti, které měl dříve primátor a také náměstek pro technickou správu Jiří Šolc (ANO), který ve své funkci také zůstává. Novým náměstek bude ještě Adam Lenert (ANO), který bude míst na starost územní plán a majetkoprávní záležitosti.

Starostové pro LK

  • Jaroslav Zámečník primátor
  • Ivan Langr náměstek pro školství, kulturu a cestovní ruch
  • Jiří Janďourek náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby

ANO

  • Šárka Prachařová statutární náměstkyně pro rozvoj a dotace
  • Jiří Šolc náměstek pro technickou správu a informační technologie
  • Adam Lenert náměstek pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti
  • Martina Teplá neuvolněná náměstkyně pro sociální záležitosti

ODS se Sportovci

  • Petr Židek náměstek pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu

Piráti

  • Jan Hruška neuvolněný náměstek pro městské bydlení a agendu 21

Zástupkyní primátora bude Šárka Prachařová, která bude mít gesci strategický rozvoj a dotace. „Vstupujeme do nového programového období, bude to velký úkol dobře nastavit všechny projekty v rámci přípravy, jejich řešení i udržitelnosti. Dobře vybrat priority z krátkodobého i dlouhodobého horizontu,“ uvedla.

Náměstkem pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu bude Petr Židek, který byl uplynulé čtyři roky neuvolněným radním. Posledním náměstkem bude Jan Hruška (Piráti), který jako neuvolněný bude řešit otázku bydlení a zapojení občanů do správy města. „Co se týče městského bydlení, rád bych řešil projekty housing first, centra bydlení, chceme také založit agenturu a tím zvýšit počet bytů v držení města,“ uvedl.

Více náměstků doporučil audit

Náměstků je tak nakonec celkem osm, šest z nich je uvolněných, což znamená práci na celý úvazek. Je to víc než v minulém období, kdy byli čtyři. „Personálně procesní audit nám doporučil některé gesce rozdělit. Byly to například sociální věci od školství. Z toho jsme vycházeli i při sestavování koalice,“ vysvětlil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Podle Petra Židka by řízení města mělo být efektivnější. „Určitá těžkopádnost a pomalost by se měla zrychlit. Některé gesce nebudou tak široké a náměstci budou moci lépe reagovat na potřeby města,“ řekl.

Koalice má před sebou řadu cílů. Jedním z těch největších je rekonstrukce bazénu, kterou bude mít pod sebou ODS. „Budeme to řešit s kolegy, je to prolnuté s dotacemi, ekonomikou. Považuji za nejdůležitější bod, jak najít řešení rekonstrukce bazénu," řekl Židek.

Chod města bude zachován

Nová koalice ujišťuje, že základní chod města bude zachován i v době války na Ukrajině a energetické krize. „Hlavní prioritou je, aby byl zajištěn bezproblémový chod města. Důležité je říct, že nikdo nemusí mít strach, že by v této těžké době přestalo město fungovat. Bude to na minimálně stejné úrovni, jako je to dnes," dodal Židek.

Kromě bazénu chce město v nadcházejícím volebním období získat 150 městských bytů, dokončit rekonstrukci okolí přehrady, i tři dopravní stavby - rekonstrukci Vítězné, Sokolské a Nové Pastýřské. 

Starostové ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti. V úterý proběhne ustavující zasedání zastupitelů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky volby, komunální volby, hejman, půta, primátor, zámečník, ano, prachařová, jednání, baxa, lol, ODS, piráti, Liberec, ANO 2011, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, rekonstrukce, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zuzka Liskova

Tak to je v zadeli...!!!

Sobota, 15. října 2022, 02:03Odpovědět

Petr Ruprecht

Kurvu Šolce střídá čurák Janďourek :-D Přidejte pana Červeného. Defenestrace, nic jiného tomuhle posranému městu s debilními Liberečáky nepomůže. PATŘÍ VÁM TO.

Sobota, 15. října 2022, 00:11Odpovědět

Primátorem Liberce bude znovu Jaroslav Zámečník. Koalice bude mít osm náměstků  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.