Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skvělá příležitost spojovat lidi s různými názory, okomentoval vítězství Petra Pavla hejtman Půta

Novým prezidentem Česka se stane Petr Pavel. Ten vyhrál i v Libereckém kraji. Výsledek voleb už okomentoval i hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nebo opoziční poslankyně Jana Pastuchová (ANO).

„Prezidentem České republiky bude v příštích pěti letech Petr Pavel. Blahopřeji mu k jednoznačnému vítězství ve volbách. Je to vítězství o to cennější, že není postavené na lžích, dezinformacích, manipulaci a rozsévání strachu mezi lidmi,“ uvedl na facebooku Martin Půta.

ANKETA: Jak jste spokojeni s nově zvoleným prezidentem Česka?

Novým prezidentem České republiky se stal generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve druhém kole voleb jasně porazil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a získal i více hlasů než například dosluhující prezident Miloš Zeman.

Podle Půta prezident podle Ústavy v zemi nevládne, ale je jejím reprezentantem a zastupuje občany a jejich zájmy. „Skvělá příležitost spojovat lidi s různými názory a možnost mluvit o problémech se všemi, kteří je chtějí řešit. Přeji si, aby v tom byl prezident Petr Pavel úspěšný,“ dodal hejtman.

V Libereckém kraji zvítězil Pavel ve všech okresech s výjimkou Českolipska a také ve všech okresních městech vyjma České Lípy, kde bodoval Andrej Babiš. Vítězství ale bylo velmi těsné, Babiš dostal v České Lípě o 34 hlasů víc než Pavel. Celkově v Libereckém kraji zvítězil s výrazným náskokem Pavel, když pro něj hlasovalo 58,81 procenta voličů. „Ten výrazný rozdíl mě příjemně překvapil," přiznal Půta.

Liberecký hejtman věří, že se novému prezidentovi podaří spojit společnost, aby nebyla tak rozdělená jako v posledních deseti letech za Miloše Zemana. „Myslím, že může udělat hodně pro zlepšení nálady ve společnosti," doplnil. Na výsledcích je podle Půty vidět, jak se regionům a lidem v nich daří. „Tam, kde se lidem nežije tak dobře, tak možná chtějí naslouchat slibům a volili Babiše," poznamenal.

Půta souhlasí s Pavlovým vyjádřením, že výsledek volby je nadějí na změnu. „Dosáhnout ji ale nemůže jen jeden člověk, byť prezident. Všechny potíže naší země nemůže vyřešit prezidentská volba. Potíže a problémy musíme řešit všude tam, kde vznikají a snažit se přitom respektovat názory druhých,“ doplnil.

Vítězi pogratulovala i opoziční poslankyně Jana Pastuchová. „Zároveň bych ráda poděkovala všem, kdo přišli k volbám a jednomu z kandidátů dali svůj hlas, volební účast mě velmi potěšila a bylo by hezké, kdyby přesvědčení chodit k volbám a ovlivňovat tak život kolem sebe, ve veřejnosti v této míře přetrvalo,“ uvedla.

Prohry podle ní k životu patří. „Mrzí mě, že náš kandidát nezvítězil, ale nehroutím se. Budu dál pracovat na věcech, které podle mne pomáhají lidem a doufám, že stejně bude pracovat i nový prezident,“ dodala.

V Libereckém kraji vyhrál Petr Pavel, když získal 141 170 hlasů, což je 58,8 procenta. Naopak Andrej Babiš si připsal 98 885 hlasů a 41,19 procent.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělá příležitost spojovat lidi s různými názory, okomentoval vítězství Petra Pavla hejtman Půta  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.