Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj bude nakupovat ochranné pomůcky za více než 88 milionů

Sdružený nákup osobních pomůcek na ochranu před koronavirovou nákazou zhruba za 88 milionů korun bez DPH připravuje Liberecký kraj. Zapojit by se do něj mělo 101 subjektů, vedle samotného kraje také 44 obcí a desítky příspěvkových organizací. Nakupovat bude kraj za využití dynamického nákupního systému v elektronické aukci, se kterou má dlouholeté zkušenosti. Společný nákup zajistí výhodnější cenu, řekl novinářům hejtman Martin Půta.

Centrálně nakupoval Liberecký kraj v minulých letech třeba plyn a elektřinu na komoditní burze nebo telekomunikační služby. „Nákup bude fungovat tak, že Liberecký kraj jako centrální zadavatel vypíše dílčí veřejné zakázky, takzvané mini-tendry na nákup ústenek, respirátorů, ochranných obleků, návleků, štítů, brýlí, rukavic a dezinfekce. A každý jednotlivý zadavatel, se kterým vybraný dodavatel dílčích veřejných zakázek uzavře smlouvu, si bude hradit jím požadované dodávky," popsal postup hejtmanův náměstek Jan Sviták.

Liberecký kraj má stále dostatečné zásoby ochranných pomůcek. „V tuto chvíli máme na skladě nějakých 700.000 nanoroušek a máme kontrakt na dalších 1,5 milionu a domníváme se, že nám to na ty nejbližší týdny a měsíce pro naše ústavy sociální péče a zdravotnická zařízení bude stačit," řekl hejtman. Upozornil, že materiál je jen pro subjekty zřizované Libereckým krajem. Ve skladech má kraj také zbytek zásob, které dostal v době nouzového stavu od ministerstva vnitra. Vedle ochranných prostředků a dezinfekce také téměř 16.000 rychlotestů.

V souvislosti s pandemií koronaviru uzavřel Liberecký kraj smlouvy na dodávky dezinfekce a ochranných prostředků téměř za 90 milionů korun. Většinu zaplatil ze svého už tak dost napjatého rozpočtu. „Žádali jsme opakovaně ministerstvo financí o financování alespoň části těch nákladů, stejně jako ostatní kraje. Zatím jsme obdrželi deset milionů korun," řekl Půta. Kraj se ale domáhá dalších peněz, zatím neúspěšně. „Domníváme se, že pokud vláda vyhlásila nouzový stav a opatření, která jsme my museli realizovat, a realizovat je musely i obce, tak by měla stejně jako v minulosti financovat i náklady," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, ochranná pomůcka, Martin Půta, dezinfekce, Jan Sviták, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj bude nakupovat ochranné pomůcky za více než 88 milionů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.