Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce mostů přes D10 a železnici ve Svijanech se prodraží. Důvodem jsou rostoucí ceny

Liberecký kraj potřebuje zrekonstruovat dva mosty přes dálnici D10 na Prahu a železnici u Svijan na Liberecku. Soutěž na dodavatele musel zopakovat, práce tak začnou až v příštím roce.

Kvůli růstu cen stavebních materiálů a prací bude také zakázka dražší. ČTK to řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. Ještě na jaře kraj počítal s cenou kolem 93 milionů korun včetně DPH, teď je maximální cena nastavena na 106 milionů.

Rekonstrukce si vyžádají dopravní omezení

„Jedná se o dva mosty, z nichž jeden překlenuje silniční tah z Liberce do Prahy a druhý komunikaci a železniční trať, které vedou skrz obec Svijany," popsal zakázku Sviták. Na dálnici tak podle něj budou dopravní omezení, po dobu rekonstrukce mostu bude doprava pod ním svedena zřejmě jen do jednoho pruhu v každém směru. Podle původních plánů měly už na podzim začít první práce, jako je očištění konstrukce. Vzhledem k tomu, že soutěž musel kraj zopakovat, počítá se zahájením těchto prací až v únoru příštího roku.

Veřejnou zakázku kraj zadává ve formě design & build (projektuj a postav). „Tento dodavatelský systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí, kdy je potřeba urychlit časový průběh stavebních prací, během nichž se mohou vyskytnout změny zadávacích požadavků. Je na té firmě, jaký postup zvolí, a je to na její zodpovědnosti," řekl Sviták. Poprvé kraj tento způsob vyzkoušel při rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu. „Kde jsme díky němu ušetřili více než 50 milionů korun oproti původním odhadům," dodal.

Rekonstrukce mostů ve Svijanech není jedinou stavbou, kterou musel letos kraj kvůli situaci na stavebním trhu opakovat. Znovu bude muset hledat také dodavatele rekonstrukce mostu nad železniční tratí v Brništi na Českolipsku, který je také v havarijním stavu. Původně krajští projektanti odhadli náklady na 17 milionů korun včetně DPH, všechny nabídky byly ale vyšší, a tak soutěž zrušil. Vypsat ji teď musí znovu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky silnice, stavby, správa, most, Liberecký, železnice, Liberecký kraj, Svijany, soutěž, Praha, Jan Sviták, rekonstrukce, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce mostů přes D10 a železnici ve Svijanech se prodraží. Důvodem jsou rostoucí ceny  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.