Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Betonové nádrže a bazény jsou pro zvířata smrtelnou pastí. Zachránit je může obyčejné prkno nebo rampa

Požární nádrže, koupaliště i bazény mohou poskytnout zvířatům zdroj vody a v případě obojživelníků i ideální místo pro rozmnožení. Pokud se ale nemají zvířata jak dostat ven, mění se jímky a vodní nádrže ve smrtelnou past, ve které zbytečně utone mnoho zvířat. Změnit se to snaží nový krajský projekt.

Nový projekt Libereckého kraje se snaží těmto zbytečným úmrtím zabránit formou jednoduchých funkčních opatření. „V dnešní době to nemají obojživelníci vůbec jednoduché. Postihuje je čím dál více sucho, znečištění vod, intenzivní zemědělství či šířící se nemoci. Některá rizika neovlivníme, jiná však ano,“ informoval v tiskové zprávě krajský radní Václav Židek.

V meandrech Ploučnice vzniknou desítky nových tůní. Pomohou kuňce ohnivé

Nové tůně, které plánuje vybudovat Liberecký kraj v meandrech Ploučnice, by měly zlepšit život zdejších obojživelníků a vzácných žab, jako je kuňka ohnivá.

Jen na území Libereckého kraje se nachází stovky nádrží, které pracovníci ochrany přírody KÚ vnímají jako problematické. Ročně v nich mohou zbytečně zahynout desetitisíce zvířat.

Stále vzácnější voda láká mnoho zvířat. Pokud se jim nepodaří dostat ven, uhynou. A v případě obojživelníků čeká smrt i nakladená vajíčka. „Přicházíme tak naráz o dospělé jedince i jejich potomstvo. Mohou za to především kolmé betonové zdi bez jediné možnosti, kudy by žáby ale i další tonoucí živočichové opustili nádrž,“ komentoval Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody Krajského úřadu.

Záchranou může být prkno nebo výlezová rampa

Pomoci mohou jednoduchá opatření. Zpravidla stačí obyčejné prkno umístěné v těsné blízkosti stěny nádrže/bazénu/jímky. „U jiných nádrží stačí upravit kolmý okraj, vyskládat do rohu nádrže kameny nebo dobetonovat šikminu na schodech,“ vysvětlil Studený. Kromě těchto drobných úprav je možné vytvořit i výlezové rampy a rošty, které ale představují technicky náročnější řešení. 

Nové tůně, stromy i trvalky. Louka za Hokejkou se proměnila

Už v zimě vznikly na louce za libereckým panelákem Hokejka nové tůně. Ty už se na jaře naplnily vodou, město navíc nechalo v lokalitě prořezat nálety a vysadit nové stromy a trvalky. Nové pořádky by měly svědčit motýlům nebo nejrůznějším...

Na vytvoření ramp a roštů mohou nyní získat žadatelé krajskou dotaci ve výši až sedmdesát procent. Žádosti mohou lidé podávat během února.

Kraji se již podařilo úspěšně umístit první ochranná opatření v podobě sklopných výlezových ramp například do Všelibic, Bílé nebo Havlovic. Aktuálně je tak zajištěno proti tonutí zvířat šest nádrží v regionu. „Například v obci Bílá, místní části Hradčany, již po půl hodině od instalace rampy vylezl k překvapeným montérům čolek obecný,“ dodal Studený s tím, že opatření může v budoucnu zachránit nejen obojživelníky, ale také například kočky, veverky nebo třeba ptáky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, rampy, obojživelníci, zvířata, utonutí, voda, nádrž, bazén, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betonové nádrže a bazény jsou pro zvířata smrtelnou pastí. Zachránit je může obyčejné prkno nebo rampa  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.