Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Libereckém kraji ubývá počet obyvatel. Může za to covid i nízká porodnost

V Libereckém kraji žilo na konci března 437 278 obyvatel, je to o 292 méně než na začátku roku. Hlavním důvodem je přirozený úbytek obyvatel, když v souvislosti s koronavirovou pandemií zemřelo víc lidí, než umíralo před covidem. Narodilo se ale také výrazně méně dětí, kraj tak přišel o 352 obyvatel.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) nepomohla ani migrace, protože touto cestou získal kraj jen 60 nových obyvatel.

V Libereckém kraji zemřelo v prvním čtvrtletí 1 306 lidí, je to o 38 procent méně než ve stejném období loňského roku. Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví (MZ) podlehlo v kraji v prvních třech měsících letošního roku komplikacím spojeným s koronavirem 143 lidí, loni jich za stejné období bylo 714, to je téměř pětkrát víc. Podle údajů ČSÚ umíralo v Libereckém kraji v dobách před pandemií v prvním čtvrtletí v průměru kolem 1 220 lidí.

Přirozený úbytek obyvatel nedokázala zmírnit ani porodnost. Od ledna do konce března letošního roku přišlo v Libereckém kraji na svět jen 954 dětí, to je o 110 méně než ve stejném období loňského roku. Podle statistik se méně než tisíc dětí v kraji narodilo naposledy v roce 2005 a i tehdy jich bylo víc, 979. V průměru přišlo v posledních deseti letech před koronavirem v kraji v prvním čtvrtletí na svět kolem 1 130 dětí.

Úbytek obyvatel v prvním čtvrtletí nepomohla výrazněji zmírnit ani migrace. Do Libereckého kraje se sice přistěhovalo 1 467 lidí, 1 407 jich ale z kraje odešlo. Kraj tak stěhováním získal jen 60 nových obyvatel. Před rokem byl přírůstek stěhováním vyšší; do kraje se do konce března přistěhovalo o 379 lidí víc, než jich odešlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, demografie, ČSÚ, Liberecký kraj, počet obyvatel, covid, COVID-19, Český statistický úřad, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji ubývá počet obyvatel. Může za to covid i nízká porodnost  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.