Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hygienici kontrolovali čtyři desítky táborů v Libereckém kraji. Uložili jednu pokutu

Hygienici v Libereckém kraji prověřili v letní sezoně zatím skoro 40 dětských táborů a jiných podobných akcí. Pokutu ve výši 1 500 korun uložili na jednom táboře za nepořádek a nedostatečnou provozní hygienu v kuchyni.

Loni hygienici v létě zkontrolovali v Libereckém kraji 102 táborů, 12 jiných podobných akcí a 11 poskytovatelů stravovacích služeb. Zjistili 29 závad, za které uložili 13 pokut v celkovém objemu 17 000 korun, informovala v tiskové zprávě krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Hygienici letos v létě zatím nemuseli žádný dětský tábor zakázat, ani nezjistili žádný neohlášený. „Prozatím hodnotíme průběh táborů jako klidný. Požadovaná zdravotnická dokumentace je v pořádku, je zachováno používání dezinfekce, jednorázových ručníků, rukavic, mýdla s dezinfekcí, pro případ potřeby jsou k dispozici roušky, respirátory," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Kateřina Hochmalová.

Hygienikům zatím nebyl z žádného tábora nahlášený hromadný výskyt onemocnění ani horečnatá onemocnění. „Ze zdravotních deníků a informací zdravotníků zatím nejsou patrné žádné, které by se vymykaly běžné praxi. Na některých místech byl zjištěn vyšší výskyt klíšťat a vos. Zranění se omezují na drobné běžné úrazy u dětí – odřeniny a pořezání," uvedla Balašová.

Při kontrolách hygienici odebrali také devět vzorků pitné vody na devíti tábořištích zásobovaných z individuálních zdrojů, jako jsou prameny či studánky. „Laboratorní výsledky z dosud vyšetřených vzorků potvrdily nevyhovující výsledek u dvou zdrojů, a to v mikrobiologických ukazatelích, na ostatní výsledky čekáme," dodala. Takto závadná voda se podle ní nemůže používat k pití, čištění zubů, vaření, mytí nádobí nebo k provozu ošetřovny a izolace.

Letos pořadatelé hygienikům v Libereckém kraji nahlásili zatím 198 táborů a dalších akcí s 300 turnusy, kterých by se mělo zúčastnit přes 15 760 dětí. Loni se za celé letní prázdniny konalo v kraji 284 táborů a jiných podobných akcí ve 399 bězích, kterých se zúčastnilo 20 181 dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, zdraví, rekreace, děti, tábory, Liberecký kraj, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali čtyři desítky táborů v Libereckém kraji. Uložili jednu pokutu  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.