Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj poskytne dotace ve výši patnáct milionů na životní prostředí. Podpoří i včelaře

Krajští radní odsouhlasili poskytnutí celkem 15 milionů korun na projekty v oblasti životního prostředí. Podpoří tak zadržování vody v krajině, zemědělce i včelaře. Dotace ještě v srpnu projednají krajští zastupitelé.

Peníze půjdou z velké části na zadržování vody v krajině

„Největší část peněz putuje na retenční opatření v krajině a zeleno-modrá opatření v sídlech,“ informoval v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. Podpory se dočká třeba Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky, unikátní biotop a přírodní zdroj vody. Dále vzniknou nové tůně v Srnčím dole v Jablonci nad Nisou. „Pomohou napravit historicky nevhodné odvodnění zdejšího přírodního sportovního areálu a zvýší rekreační potenciál této příměstské lokality,“ dodal mluvčí.

Podle radního pro životní prostředí a zemědělství Václava Židka bude na opatření týkající se zadržení vody v krajině vyčleněno přes 12 milionů. „Peníze dostanou nejen obce a místní environmentální neziskové organizace, ale i zemědělci, kteří je nejčastěji využijí na vytváření tůní, zakládání mezí, výsadbu remízků a další protierozní opatření. Mezi podpořenými jsou ale i projekty na zadržování vody v lesích,“ uvedl.

Podpora čeká i včelaře

Zhruba tři miliony korun pak poputují na podporu včelařů a lokálních zemědělců na venkově. Dotace by měly pomoci zkvalitnit chov včelstev a zlepšit tak opylování rostlin.

Co se týče zemědělství, kraj podpoří projekty, které mimo produkci potravin zajišťují i ekosystémové funkce, předcházejí erozi, zachovávají a obnovují zdravou půdu, podporují biodiverzitu a udržují krajinný ráz.

„Liberecký kraj je místem pramenících řek, krajinou s unikátními přírodními hodnotami a velmi čistým životním prostředím. O to vše je třeba společně pečovat tak, aby zdejší kraj byl nadále dobrým místem k životu. Proto je environmentální oblast jednou z priorit dotačního fondu,“ uzavřel radní Židek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, dotace, životní prostředí, voda, krajina, včelaři, zemědělství, včelařství, projekt, Rašeliniště Jizerky, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj poskytne dotace ve výši patnáct milionů na životní prostředí. Podpoří i včelaře  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.