Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Neodborné zacházení s azbestem. Krajští hygienici přijmou ročně desítku oznámení, třetina je oprávněná

Azbest je nebezpečný pro lidské zdraví. Při neodborném nakládání s materiálem obsahujícím tuto karcinogenní látku mohou vlákna způsobit vážné zdravotní problémy. Krajská hygienická stanice přijme ročně kolem desítky hlášení o nesprávném nakládání s azbestem.

Azbest je prokazatelně karcinogenní látkou. Největší nebezpečí představují vlákna, která se mohou dostat do ovzduší a následně do dýchacího ústrojí. „V plicích mohou vyvolat rakovinové bujení na povrchu plic – zhoubný nádor hladké membrány, kterou jsou plíce obaleny tzv. mesotheliom," vysvětlila mluvčí Krajské hygienické stanice Liberec Zuzana Balašová. Nádor se může projevit až po letech od vystavení se azbestu, a to až za 20–40 let.

Další nebezpečí představuje tzv. azbestóza, neboli zaprášení plic azbestem. „Vede k jejich zjizvení, což se projevuje dušností, sníženou vitální kapacitou plic," doplnila Balašová. 

Nebezpečný azbest v liberecké školce. Došlo k ohrožení dětí?

V mateřské škole Domino v Liberci si jeden z rodičů v polovině května všiml tenkých kousků eternitu s azbestem, které ležely v areálu objektu. Povalující se úlomky měly areál kontaminovat kvůli předchozímu neodbornému ošetření střechy s...

Výměna střešních krytin, bourání

Veškerý materiál s obsahem azbestu je nutné zabalit do folie a uložit do kontejneru, protože se jedná o nebezpečný odpad. „Pracovníci, kteří tyto práce provádí, se podrobují pravidelným preventivním lékařským prohlídkám," dodala Forysová. 

Azbest mohou obsahovat některé střešní krytiny. Různé stavební práce nebo čistění by proto měly být prováděny podle daných předpisů. Podle Balašové mají firmy a podnikatelé povinnost ohlásit plánované práce s materiálem obsahujícím azbest minimálně 30 dní předem příslušné hygienické stanici. „KHS pak mimo jiné zkontroluje, zda jsou práce prováděny co nejšetrněji, tedy v kontrolovaném pásmu, kam je zakázán vstup osob bez osobních ochranných pracovních prostředků, pokud je to technicky proveditelné. Dále zda je v kontrolovaném pásmu udržován podtlak, aby se zamezilo úniku azbestových vláken, zda je zřízena hygienická smyčka pro zaměstnance a podobně," sdělila krajská mluvčí hygieniků.

Hygienici evidují desítky prací s azbestem za rok, ne všechny jsou ohlášené

K uvolnění vláken také může dojít při ošetření eternitové střešní krytiny vysokotlakým vodním čističem. „V rámci bezpečného postupu se materiál s obsahem azbestu nejprve opatří enkapsulačním nátěrem, který neplní pouze funkci fixační, ale zejména mění respirabilní azbestové vlákno na nerespirabilní tím, že mění jeho velikost a tvar," uvedla Kateřina Forysová, ředitelka odboru hygieny práce KHS LK. 

Krajští hygienici přijmou ročně kolem deseti oznámení o neodoborném nakládání s azbestem. Třetina z toho se ukáže jako oprávněná. Ohlášených prací jsou pak desítky.  „V loňském roce bylo ohlášeno 49 prací a podařilo se zkontrolovat 75 procent. V jednom případě byla uložena sankce ve výši 10 000 korun za neoznámení prací na KHS a nedodržení bezpečných opatření. V letošním roce je zatím ohlášeno 26 prací s azbestem a kontroly probíhají,“ uzavřela Forysová. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hygienická stanice, Liberec, kontrola, azbest, zdraví, Krajská hygienická stanice, materiál, plíce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neodborné zacházení s azbestem. Krajští hygienici přijmou ročně desítku oznámení, třetina je oprávněná  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.