Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soutěž Zlatá popelnice má vítěze. Za uplynulý rok třídili nejvíce v Albrechticích, Kořenově a Doksech

Tradiční soutěž obcí ve třídění odpadu v Libereckém kraji už má vítěze ve všech třech kategoriích rozdělených na základě počtu obyvatel. Nejvíce třídili obyvatelé Albrechtic, Kořenova a Doks. Obce získají finanční odměnu od kraje.

Zlatou popelnici Liberecký kraj a Autorizovaná obalová společnost Eko-kom, a.s. Slavnostní vyhlášení výsledků již 17. ročníku Zlaté popelnice proběhlo v hotelu Královka v Janově nad Nisou. Do soutěže se zapojují všechny obce v kraji, které mají uzavřenou smlouvu o zajištění zpětného odběru a využití odpadů z obalů se společností Eko-kom, což je momentálně 214 obcí a měst. Informoval o tom v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Soutěž probíhá vždy po dobu 12 měsíců. Již tři roky se rozlišují tři kategorie podle počtu obyvatel z důvodu odlišného fungování odpadových systémů v jednotlivých městech a obcích. „Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Zohledněn byl navíc i poměr tříděného odpadu vůči směsnému komunálnímu odpadu nebo sběr kovových odpadů,“ vysvětlil Tomáš Bukáček, regionální manažer Eko-kom, a.s. 

Vítězové každé ze tří kategorií dostanou finanční odměnu. „Všichni finalisté obdrží zcela nové originální poháry, které vzešly z autorské soutěže na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Tyto poháry věnoval do soutěže Liberecký kraj,“ uvedl krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek, pod jehož záštitou se akce konala. 

V první kategorii soutěžily obce do 500 obyvatel, ve druhé od 501 do 2 000 obyvatel a ve třetí obce nad 2 000 obyvatel. Ve všech třech případech bylo pět finalistů. „Zvláštní kategorií je pak ocenění za přínosný počin na poli odpadového hospodářství, za který je oceněna vždy jedna obec z každého okresu,“ doplnil Mikulička. 

Liberecký kraj je na pátém místě mezi kraji

V roce 2021 vytřídil každý občan Libereckého kraje průměrně 22,6 kilogramu vytříděného papíru, 13,2 kilogramu plastů, 15,4 kilogramu skla, 27,9 kilogramu kovů a půl kilogramu nápojových kartonů.  „To je tedy bezmála 80 kilogramů vytříděného odpadu, což je o téměř 8 kilogramů více než činí celorepublikový průměr. Tento výsledek řadí Liberecký kraj na 5. příčku v pomyslném pořadí krajů,“ sdělila Martina Filipová, ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti Eko-kom.

Obyvatelé Libereckého kraje mají v současnosti k dispozici přes 15 000 barevných nádob na třídění odpadu ve veřejném prostoru. Každé takové veřejně přístupné místo slouží přibližně 115 občanům. „Přitom ještě před dvěma lety to bylo 132 obyvatel, kteří se o průměrné sběrné hnízdo dělili,“ dodal mluvčí. 

„Jsem rád, že obce hledají způsob, jak intenzifikovat třídění. Někde zavádějí vlastní svozové služby, jinde volí systém od dveří ke dveřím. Pomáháme obcím se studiemi i budováním infrastruktury. I v těchto těžkých časech budeme hledat další cesty, jak podpořit obce v cestě k plnění cílů nového odpadového zákona pro rok 2035,“ sdělil Židek. 

Jak na tom byli Liberečáci?

Liberec se nedostal na pomyslný stupínek vítězů, avšak i jeho obyvatelé se zapojují do třídění. „Loni se každému obyvateli podařilo vytřídit v průměru 47,9 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Celkově tak bylo v roce 2021 v Liberci vytříděno a předáno k dalšímu zpracování více než 4 980 tun využitelných složek odpadů. K tomu připadlo ještě téměř 6 tisíc tun kovů,“ doplnil Mikulička. 
 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj, EKO-KOM

Štítky Liberecký kraj, třídění, odpad, soutěž, obce, Albrechtice, popelnice, Kořenov, Janov nad Nisou, Královka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž Zlatá popelnice má vítěze. Za uplynulý rok třídili nejvíce v Albrechticích, Kořenově a Doksech  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.