Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Střední školy v Turnově a Jablonci nad Nisou budou mít dvě nová centra odborného vzdělávání

Liberecký kraj má v současnosti osm center odborného vzdělávání a plánuje vybudovat další. V Turnově a Jablonci nad Nisou vzniknou dvě nová centra, jedno z nich bude zdravotnicko-sociální, druhé bude zaměřené na strojírenství a robotiku. Lepší vybavení škol prokazatelně zvyšuje zájem studentů.

Krajští radní se letos rozhodli podpořit celkem čtyři projekty na výstavbu nových center odborného vzdělávání (COV). Pro první dvě schválili v úterý vypsání veřejných zakázek na výběr firem, které centra na středních školách vybudují. Informoval o tom v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. Přesto, že není pro vypisování veřejných zakázek zrovna příznivá doba s ohledem na růst cen materiálů na stavebním trhu a také cen energií, se kraj rozhodl pro jejich realizaci. „Kvalitní vzdělání umožní studentům vybrat si dobré zaměstnání, což přinese ve výsledku lepší život do celého regionu. Současná doba je sice složitá, ale vybudovat další dvě centra odborného vzdělávání je pro nás prioritou,“ řekl hejtman Martin Půta.

Na Střední zdravotnické škole v Turnově vznikne centrum odborného vzdělávání zaměřené zdravotnicko-sociálně. V rámci projektu dojde k přístavbě čtvrtého podlaží k současné budově a přístavba únikového schodiště a výtahu. Hodnota veřejné zakázky činí 57 552 649,23 korun s DPH. „Což je zároveň stropová cena pro ty nabídky,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. „Budeme usilovat o příspěvek z evropských zdrojů prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu,“ dodal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Druhé centrum, z odvětví strojírenství a robotiky, bude nově při Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou. Chystá se modernizace a rozšíření strojních prvků a také vybavení, které se používá při odborné výce. „Aby tato technologie odpovídala úrovni 21. století a standardu běžnému ve výrobních a dalších průmyslových provozech, kam absolventi jablonecké školy nastupují jako pracovníci,“ řekl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Veřejná zakázka s daní by podle předpokladů měla činit 29 007 290,75 korun a podobně jako u prvního centra se bude kraj snažit získat na stavbu příspěvek z evropských dotací.

Další COV budou v Liberci a Semilech

Poslední ze současných osmi center v regionu bylo dokončeno při Střední škole řemesel a služeb v jablonecké Podhorské ulici ke konci minulého roku, a to v rámci několikaletého projektu výstavby center odborného vzdělávání za více než 700 milionů korun. „Těší mě, že dokončení jabloneckého COV řemesel zároveň znamenalo úspěšné završení modernizace všech osmi škol, které jsme se před několika lety rozhodli vybudovat. Nyní hledíme o výrazný kus dopředu a chystáme další projekty a investice,“ doplnil hejtman s tím, že pro tyto školy to znamená významně větší zájem žáků o technické obory, což bylo původním cílem projektu.

„U Integrovaného regionálního operačního programu má Liberecký kraj alokovanou částku celkem 146 milionů korun,“ uvedl Ulvr s tím, že 138 milionů jsou prostředky evropské unie a 8,1 milionu ze státního rozpočtu. Třetí COV bude podle Ulvra následovat na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci, čtvrté vznikne na Střední škole Semily. V současnosti probíhá zpracování projektové dokumentace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, vzdělání, studenti, střední, školy, stavba, strojírenství, zdravotnictví, Jablonec nad Nisou, Turnov, střední škola, projekt, veřejná zakázka, Jiří Ulvr, Evropská unie, Martin Půta, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy v Turnově a Jablonci nad Nisou budou mít dvě nová centra odborného vzdělávání  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.