Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jubilejní dvacátý ročník festivalu Lípa Musica opět představí zahraniční interprety

Po roční pauze zaviněné koronavirovou pandemií plánují organizátoři Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica opět představit zahraniční interprety. Koncerty by se měly uskutečnit v Ústeckém a Libereckém kraji a také v sousedním Sasku.

Při představení programu to uvedl ředitel festivalu Martin Prokeš. Letos na podzim se od 4. září do 28. října má konat už jubilejní 20 ročník festivalu, který Liberecký kraj zařadil mezi nejvýznamnější akce, jež podporuje.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Letos nabídne 22 koncertů a doprovodných programů včetně mistrovských kurzů a osmého ročníku pěvecké soutěže Lípa Cantantes na 16 místech Libereckého a Ústeckého kraje i saského příhraničí. Uměleckým garantem jubilejního ročníku se stal jeden z nejvýznamnějších komorních souborů současnosti – Pavel Haas Quartet, který se představí hned ve třech festivalových projektech.

Nejvýznamnějším počinem výroční dramaturgie a splněním dlouholetého festivalového snu je podle Prokeše světová premiéra skladby zkomponované přímo na objednávku festivalu, která ve shodě s hlavní dramaturgickou linií Lípy Musicy akcentuje česko-německý dialog. Autorkou skladby s prostým názvem "Domov / Heimat" je renomovaná slovenská skladatelka Ľubica Čekovská, autorem libreta českolipský historik Tomáš Cidlina. V premiéře ji festival uvede 4. září v českolipské bazilice Všech svatých v nastudování Pavel Haas Quarteta a Martinů Voices pod taktovkou Lukáše Vasilka.

Festivalové oslavy vyvrcholí podle Prokeše narozeninovým projektem výrazné osobnosti české kulturní scény, Jiřího Suchého. U příležitosti jeho 90. narozenin festival uvede program „Jiří Suchý 90 aneb nezapomenutelné písně, na které se zapomnělo…" v podání samotného jubilanta, Jitky Molavcové a orchestru divadla Semafor.

Loni museli organizátoři kvůli covidovým opatřením opakovaně měnit program a obejít se bez zahraničních interpretů, ale zrušili také koncerty za hranicemi. Letos bude česko-německá spolupráce pokračovat pořádáním tří koncertů v Německu, a to v tradičních lokalitách Oybině, Großschönau a Žitavě. „Na české straně festival nově v letošním roce zavítá do Lomnice nad Popelkou, Horní Police a teplického Zahradního domu, a po delším čase se festival vrací do Hrádku nad Nisou," doplnila mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

Zahajovací koncert v Liberci, kde předprodej začal už loni v listopadu, je už beznadějně vyprodaný, vstupenky na ostatní akce festivalu půjdou do prodeje 24. května. K dostání budou ve festivalové kanceláři, na webových stránkách festivalu a v síti Colosseum Ticket.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Magdaleny Kožené

Štítky ČR, Německo, hudba, festival, Lípa Musica, Liberecký, Ústecký, Mezinárodní hudební festival Lípa Musica, koncert, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Sasko, Pavel Haas, Jiří Suchý, Ľubica Čekovská, Jitka Molavcová, Divadlo Semafor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní dvacátý ročník festivalu Lípa Musica opět představí zahraniční interprety  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.