Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Českolipská nemocnice se snaží dohnat skluz způsobený covidem, zatím se jí to nepodařilo

Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa se zatím nepodařilo dohnat skluz v péči zaviněný koronavirovou pandemií. Opatření spojená s covidem umožnila ve druhém největším zdravotnickém zařízení v Libereckém kraji zajistit vedle péče o pacienty s koronavirem jen akutní péči.

Po uvolnění potřeboval personál dovolenou, protože jel bez přestávky, a navíc bylo nutné prostory zasažené pandemií sanovat. K běžné péči se tak nemocnice vrací postupně, řekl generální ředitel Pavel Marek.

„Už se vracíme, ale opravdu nebudeme schopni splnit úkoly původní úhradové vyhlášky - to znamená 95 procent roku 2019, v tuhle chvíli se vracíme někam k 80 procentům," doplnil Marek. Pomoci by měla podle něj druhá kompenzační vyhláška. „Alespoň to naznačovala náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová. Je otázka, jestli to do konce roku ještě udělají a jestli to po volbách nebude všechno jinak," dodal ředitel nemocnice.

Operovat se bude i o Vánocích

Kvůli dovoleným v létě podle něj nebylo možné zejména začít operovat naplno. „Teď chceme využít ty dva tři měsíce včetně Vánoc, kdy se běžně neoperuje, abychom to dohnali. Nová úhradová vyhláška už pracuje s platbami za operace, takže co uděláme, dostaneme zaplaceno," řekl Marek. Koronavirus a s ním spojené zastavení plánovaných operací prodloužilo čekací lhůty. „Třeba u sledovaných náhrad kyčelních kloubů máme v tuhle chvíli dvou až tříletou čekačku, ale nejsme v tom sami," řekl ředitel. Dohnat se už ale podle něj podařilo ambulantní péči.

Nemocnice v České Lípě je krajským zdravotnickým zařízením, slouží pro spádovou oblast se 120 000 lidí. Disponuje 488 lůžky, z toho 122 tvoří lůžka následné péče. O nemocné se stará 860 lidí, k tomu v době koronaviru vypomáhalo dalších 125 dobrovolníků včetně studentů, vojáků nebo policistů. Loni na podzim museli v nemocnici vyčlenit pro pacienty s covidem 80 lůžek, jimiž prošlo 535 pacientů. I když loni objem operací, hospitalizovaných i pacientů v ambulancích klest zhruba o pětinu, výnosy nemocnice vzrostly i díky podpoře státu o desetinu a překročily miliardu korun. Hospodaření skončilo ziskem 27 milionů korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa

Štítky nemocnice, koronavirus, Česká Lípa, COVID-19, pacient, Pavel Marek, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberecký kraj, Helena Rögnerová, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipská nemocnice se snaží dohnat skluz způsobený covidem, zatím se jí to nepodařilo  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.