Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Projíst se k dobrému skutku. Topinky z táborových kamen pomůžou Terezce s dětskou mozkovou obrnou

Co spojuje mladé turisty, topinky a dobré skutky? Akce Dobročinná topinka, která se o letošním adventu uskuteční již po osmé. Již tradiční českolipská charitativní událost chce v tomto roce podpořit osmnáctiletou Terezku Hájkovou.

Akci pořádají českolipské turistické oddíly mládeže (TOM) Chippewa a Dakoti. „Jedná se o akci, kdy mladí tomíci opráší táborová kamna a smaží na nich topinky, které nabízejí za jakýkoli příspěvek návštěvníkům oblíbených předvánočních akcí,“ přiblížila za organizátory Renata Dvořáková.

Během letošního adventu se budou moci lidé zapojit do Dobročinné topinky a projíst se tak k dobrému skutku na dvou místech, 28. listopadu na náměstí TGM v České Lípě v čase od 14 do 18 hodin a 4. prosince na Vodním hradě na Vánočních trzích.

V letošním roce chtějí turistické oddíly finančně podpořit osmnáctiletou Terezku Hájkovou, ke které život nebyl od začátku příliš přívětivý. „Narodila se předčasně císařským řezem spolu se svojí sestrou dvojčetem. Terezka však byla přiškrcena pupeční šňůrou a po sérii vyšetření jí byla diagnostikována dětská mozková obrna a přidaná další neurologická onemocnění a mentální poškození,“ popsala Dvořáková.

Dnes se o dvojčátka stará sám tatínek

O Terezku se starala hlavně maminka, která s ní absolvovala nejrůznější vyšetření a rehabilitační pobyty, sháněla kompenzační pomůcky a rehabilitovala. Když bylo dvojčátkům dvanáct, zasáhla rodinu další nepřízeň osudu. „Po těžké nemoci zemřela maminka a holky zůstaly s tatínkem sami. Nyní je to šest let, co maminka zemřela. Během té doby prošel život celé rodiny mnoho změnami. Tatínek musel skončit v práci, aby se mohl plně starat o sestry a domácnost,“ komentovala organizátorka.

Výtěžek přispěje na pořízení speciální autosedačky

Péče o Terezku je psychicky i fyzicky a zahrnuje každodenní oblékání, osobní hygienu, nakrmení i mobilní asistenci. Kromě toho ji tatínek denně vozí do speciální a praktické školy v České Lípě a na pravidelné rehabilitace. Školu Terezka navštěvuje od 7 let. Má individuální studijní plán a v rámci svých možností se učí psát, číst, počítat, kreslit, zpívat a spoustě novým užitečným dovednostem. „Přes překážky a rány, co osud Terezce připravil je to slečna se smyslem pro humor, která má ráda své přátele nejen ze školy a veselé lidi kolem sebe. Veškeré vybrané peníze tak budou směřovat na pořízení speciální autosedačky, která je nejen polohovatelná, ale dá se i jakkoli nastavit, vyklápět, otáčet a přizpůsobí se na míru handicapovanému člověku,“ dodala Dvořáková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Českolipské turistické oddíly

Štítky Čekskolipsko, topinka, dobročinná topinka, advent, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projíst se k dobrému skutku. Topinky z táborových kamen pomůžou Terezce s dětskou mozkovou obrnou  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.