Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V České Lípě vyroste nová knihovna. Stávající je ve špatném stavu

Moderní, dostatečně prostorná, bezbariérová. Taková by měla být nová knihovna v České Lípě, která by měla v budoucnu vyrůst v proluce mezi ulicí Tržní a Jeřábkovým náměstím. Zastupitelé aktuálně schválili zahájení výstavby.

Kromě hlavní budovy knihovny se v České Lípě nachází také další velké pobočky, které prošly rekonstrukcí. Pobočka na Ladech se v loňském roce přesunula do nových prostor v Komenského ulici.

O nové knihovně uvažuje Česká Lípa již dlouhé roky. Stávající budova knihovny na náměstí T. G. M. je ve špatném stavu. Navíc nenabízí možnosti rozšíření nebo vybudování bezbariérového přístupu. „Na důstojnou hlavní budovu českolipské knihovny čekáme v České Lípě dlouhá léta,“ uvedla starosta Jitka Volfová.

Česká Lípa zvažuje postavení knihovny na Jeřábkově náměstí

Česká Lípa zvažuje další variantu pro přemístění městské knihovny, která je nyní v nevyhovujících prostorách. V plánu dosud bylo její stěhování do Kulturního domu Crystal. Obyvatelé města ale budou v lednovém referendu rozhodovat o tom, zda by...

Aktuálně město začne připravovat podklady pro výběr projektanta. Náklady na výstavbu knihovny se dle města pohybují okolo 200 milionů korun. Na projekt tak chce získat evropskou dotaci. Budova by měla být zároveň centrem kulturního dění. „Mělo by v ní být množství učeben, studoven, ale také menší sál na kulturní akce, zároveň také dostatek otevřeného prostoru, který bude umožňovat neformální setkávání návštěvníků knihovny všech generací,“ komentoval českolipský radní Michal Prokop.

Nová knihovna u Jeřábkova náměstí by měla tvořit harmonický celek společně se zrekonstruovaným Škroupovým náměstím, muzeem a KD Crystal. „Město si před několika lety v rámci ideové architektonické soutěže ověřilo, že se sem nová budova knihovny vejde a bude splňovat veškeré požadavky na moderní provoz,“ komentovala mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová. Navíc tak město vyřeší problém, jak naložit s tímto nevyužitým prostorem v centru.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky Českolipsko, knihovna, Česká Lípa, Jitka Volfová, Kulturní dům Crystal, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě vyroste nová knihovna. Stávající je ve špatném stavu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.