Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pomník prusko-rakouské války v Mimoni ukrýval hrob dvou vojáků. Musí se přesunout kvůli silnici

V rámci rekonstrukce krajské silnice v Mimoni bylo nutné přemístit pomník prusko-rakouské války, která tudy prošla v roce 1866. Archeologové při této akci učinili zajímavý objev; pomník ukrýval hrob dvou vojáků.

Při úpravě trasy silnice číslo II/268 z Mimoně na hranice kraje se rozšíří vozovka v zatáčkách nad Horní Krupou. Kvůli tomu je ale nutné přemístit jeden z pomníků prusko-rakouské války. Při jeho odstraňování objevili archeologové kosterní pozůstatky dvou vojáků.

„Podle původního nápisu na pomníku by měli být v tomto hrobu pochováni rakouský polní myslivec a husar z pluku Liechtenstein,“ zmínil Petr Jenč, archeolog a speleoantropolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

„Při silnici mezi Kuřívody a dnešní Horní Krupou se nachází 13 hrobových pomníků rakouských vojáků, jež padli 26. června 1866 v bitvě u Kuřívod,“ dodal.

„První mrtvý byl pohřben na zádech s levou rukou na hrudi a pravou podél těla. Poškození lebky připouští možné sečné zranění. V oblasti hrudníku jsme nalezli kostěné knoflíky. Druhý ležel na břiše s rukama zkříženýma za zády. U obou zemřelých byl nalezen zatím neurčený kovový předmět,“ popsal Vojtěch Novák, archeologický terénní specialista a vedoucí historického oddělení Vlastivědného muzea a galerie.

Pomník bude přemístěn

Během úprav se v daném místě rozšíří trasa silnice o stoupací jízdní pruh pro pomalá vozidla, pomník je proto nutné přesunout o deset metrů dál.

„Předběžně počítáme s tím, že pod něj ostatky v budoucnu opět uložíme. Nyní však tyto nálezy čeká laboratorní ošetření, kosterní pozůstatky budou podrobeny antropologické analýze, v ideálním případě též analýze DNA,“ dodal archeolog Jenč.

Rekonstrukce za desítky milionů

„Silnice je uzavřena od 21. března. Pokud vše půjde dobře a podaří se před příští zimou položit asfaltové povrchy, skončí v závěru listopadu tohoto roku,“ informoval Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. 

V současnosti probíhá druhá etapa stavebních prací, náklady na celou rekonstrukci měly činit 64,6 milionu korun. Částka však není vzhledem ke stoupající inflaci a zvyšujícím se cenám nákladů pevně stanovena.

„Již nyní je však přislíbena dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, jejíž celková výše by měla představovat 81,4 milionu korun,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Mimoň, silnice, rekonstrukce, pomník, hrob, vojáci, prusko-rakouská válka, Horní Krupá, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Jan Sviták, Vojtěch Novák, Jiří Ulvr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomník prusko-rakouské války v Mimoni ukrýval hrob dvou vojáků. Musí se přesunout kvůli silnici  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.