Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sinice v Máchově jezeře zhoršily kvalitu vody. Naměřené hodnoty se tam v průběhu let nemění

Kvalitu vody pro koupání v Máchově jezeře u Doks na Českolipsku zhoršil zvýšený výskyt sinic. Jezero není vhodné ke koupání zejména pro alergiky, děti nebo těhotné ženy. Podle posledního rozboru je voda na stupni tři z pětibodové škály. Vyplývá to z dat na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Pro Máchovo jezero ale nejde o nic neobvyklého. Na stupni tři bylo v předchozích letech prakticky po celou letní sezonu. Na většině ostatních venkovních koupalištích v Libereckém kraji, která pravidelně kontrolují hygienici, je kvalita vody výborná. Na stupni dva je jen přírodní koupaliště u autokempu v Nedamově u Dubé na Českolipsku a rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji.

Mírně zhoršenou kvalitu vody na obou místech signalizuje snížená průhlednost. Riziko zdravotních obtíží je nízké, přesto hygienici doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali. To samé platí i pro koupání v Máchově jezeře.

Ne všechna přírodní koupaliště v kraji už letní sezonu zahájila. V pátek odpoledne slavnostní otevření chystá Lesní koupaliště na okraji Liberce. Od pátku by mělo být v provozu i zrekonstruované koupaliště v Chrastavě u Liberce, jehož slavnostní otevření plánuje město na 17. června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Arnika

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, Máchovo jezero, koupání, Liberec, okres Česká Lípa, Krajská hygienická stanice, Doksy, Dubá, Nedamov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sinice v Máchově jezeře zhoršily kvalitu vody. Naměřené hodnoty se tam v průběhu let nemění  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.