Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava v českolipském muzeu připomene Wilhelma Horna, malíře lidových krojů a průkopníka fotografie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě zahájí výstavu, která představí významnou osobnost pro dějiny fotografie, českolipského rodáka Wilhelma Horna. Návštěvníci si mohou expozici prohlédnout až do konce roku.

„Osobnost Wilhelma Horna si zaslouží pozornost, i proto v muzeu vznikla tato výstava. Česká Lípa na něj opravdu může být hrdá. A jsem ráda, že Horna připomene i cyklus Zrcadla do historie na vybraných zastávkách MHD,“ řekla autorka výstavy Magdalena Pujmanová.

Wilhelm Horn patří mezi nejvýznamnější českolipské rodáky. Přesto, že je velmi uznáván v odborných fotografických kruzích, jeho osobnost není širší veřejnosti příliš známá. „Hlavní náplní výstavy budou Hornovy litografie moravských lidových krojů, ale připomenou se i jeho průkopnické počiny v oboru daguerrotypie a pozdější fotografie," uvedla v tiskové zprávě Jana Kočová

Wilhelm Horn byl průkopník fotografie, zakladatel prvního časopisu o fotografii na evropském kontinentu a majitel prvního daguerrotypického ateliéru v Čechách. Současně byl malířem moravských lidových krojů.

Hornovy kresby jsou cenným pramenem pro moravské folkloristické soubory. „V záplavě litografických reprodukcí se budou hezky vyjímat krojové součásti z konce 19. století zapůjčené ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti a jeden dívčí kroj z Jihlavského kraje ušitý právě podle barevné litografie Wilhelma Horna,“ doplnila Pujmanová.

Vernisáž výstavy se uskuteční 4. srpna v 17:00 v Síni Josefa Maštálka. Výstavu pak bude možné si prohlédnout až do 31. prosince. Příběh Wilhelma Horna naleznete i ve virtuálním muzeu v sekci Zapomenuté příběhy na www.muzeumcl.cz.

Ohodnoť článek

Štítky Česká Lípa, muzeum, galerie, výstava, fotografie, Wilhelm Horn, kroj, malíř, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Česko, Slovácké muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v českolipském muzeu připomene Wilhelma Horna, malíře lidových krojů a průkopníka fotografie  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.