Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Břidličný vrch na Českolipsku vyhledávají ledolezci i pěší turisté

Břidličný vrch na Českolipsku je oblíbeným místem hlavně mezi tzv. ledolezci. Krásné výhledy však zalesněný hřbet nabídne i turistům, při troše štěstí uvidíte i méně obvyklé zvířecí obyvatele vrchu.

Zhruba 1,5 kilometru východním směrem od Horní Kamenice mezi údolími Pryského potoka a Kamenice se táhne pět set metrů vysoký Břidličný vrch. „Je to oblast, kterou znají zejména místní a lidé z okolí. A je to škoda. Rozhodně doporučuji vydat se do těchto míst právě třeba i na podzimní výlet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Skalní stěny lákají zejména sportovce, kteří mají v oblibě tzv. ledolezectví. Na severní straně vrchu jsou totiž vlhké po celý rok a v zimě se na nich tvoří ledové krápníky. „Zlézání skalisek je však povoleno pouze na severozápadní části území, a to výhradně na vodním ledu,“ doplnil v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Kromě lezení po ledu nabízí Břidličný vrch i trasu pro pěší turisty. Upravená lesní cesta výletníky provede po severním svahu kopce, v nejvyšším místě se přibližuje ke skalnatému okraji soutěsky Kamenice. „Z tohoto místa je nádherný výhled na protější skalisko Pustého zámku. Na skalnatých svazích je možné občas zahlédnout kamzíky,“ dodal Mikulička.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, tip, výlet, příroda, turistika, českolipsko, okres Česká Lípa, Květa Vinklátová, Horní Kamenice, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Břidličný vrch na Českolipsku vyhledávají ledolezci i pěší turisté  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.