Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Regata Máchovo jezero připravuje na advent plavby vánočně vyzdobenou lodí Máj

Vánoční osvětlení, koledy v podání živé hudby i svařené víno nabídne o adventu Regata Máchovo jezero při plavbách vánočně vyzdobenou lodí Máj. Největší loď regaty pojme až 250 lidí, vyplouvat bude o adventu vždy v neděli v podvečer, pokud Máchovo jezero nezamrzne.

Předvánoční plavbu po Máchově jezeře nabídla regata poprvé v roce 2017, od té doby jsou pravidelnou součástí adventu. „O adventu vyplouváme za světla a vracíme se za tmy. Jde nám o to, aby Máj svítil, je vánočně vyzdobený. První plavbu uspořádáme 27. listopadu, dále pak 4. a 11. prosince a poslední příležitost se před Vánoci projet po Máchově jezeře budou mít lidé 18. prosince," uvedl ředitel Regaty Máchovo jezero Vladimír Reichert. Zájem byl podle něj v minulých letech velký, na plavbu se vydávala i více než stovka lidí.

Máchovo jezero - kdysi Velký rybník, o jehož vznik se před více než 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Máj je mezi cestujícími dlouhodobě nejoblíbenějším plavidlem ze čtyřčlenné flotily jezera. Na adventní plavby ho podle Reicherta nasazují i kvůli tomu, že v případě nutnosti se mohou cestující zahřát ve vytápěném podpalubí. Bílomodrou loď postavili speciálně pro Máchovo jezero v roce 1959, je jediná svého druhu.

Historie lodní dopravy na Máchově jezeře sahá do roku 1920, kdy začal cestující vozit malý dýmající parník Greif. Dnes jsou ve flotile kromě Máje ještě Racek, Hynek a nejstarší Jarmila alias Marie, vyrobená v roce 1924. V sezoně se některou z výletních lodí sveze kolem 30.000 lidí. Za hodinovou adventní plavbu zaplatí dospělí 240 Kč, pro děti od čtyř do 15 let 90 korun, mladší děti mají cestu zdarma. Jízdenku ani místo nelze rezervovat předem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Regata Máchovo jezero

Štítky ČR, zábava, rekreace, lodní, Vánoce, Máchovo jezero, advent, Karel IV. Lucemburský, Velký rybník, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regata Máchovo jezero připravuje na advent plavby vánočně vyzdobenou lodí Máj  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.