Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový Bor investuje do modernizace veřejného osvětlení. Ušetří tím miliony

Nový Bor na Českolipsku investuje do modernizace veřejného osvětlení. Ušetří tak miliony korun na platbách za elektřinu. Většinu z 2 200 svítidel radnice vymění za úsporné LED osvětlení. S modernizací osvětlení začali v pátém největším městě v Libereckém kraji už letos, v investici bude město pokračovat do roku 2024. Podobně investovali do modernizace osvětlení třeba v Jablonci nad Nisou nebo Turnově.

Při současných cenách by přišel příští rok provoz veřejného osvětlení Nový Bor téměř na devět milionů korun jen za elektrickou energii. „Ale díky letošní výměně osvětlovacích těles v Arnultovicích a té, kterou máme naplánovanou na rok 2023, se dostaneme na částku o bezmála dva miliony nižší," řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Město letos do stavby nového veřejného osvětlení a výměny starých svítidel investovalo od léta pět milionů korun, počátkem příštího roku to bude dalších 3,4 milionu korun.

Nové osvětlení už mají obyvatelé v ulicích Žižkova, Zátiší, Úvoz, Havlíčkova, Jungmannova, U Rybníčku, Dobrovského, Odboje a U Studánky. „Tady jsme museli realizovat úplně nové veřejné osvětlení. To dosavadní bylo umístěné na stožárech nízkého napětí, které společnost ČEZ Distribuce odstranila v souvislosti s překládkou kabelového vedení do země," doplnila vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová. V lokalitě je tak 47 nových stožárů veřejného osvětlení.

Kromě toho město dalo vyměnit staré výbojky za úsporná LED svítidla také v ulicích Akátová, Lázeňská, Zátiší, Vodní, U Vodárny, Sloupská nebo u základní školy v Kalinově ulici. „To nám uspoří zhruba 51 MWh, což při současných cenách představuje částku více než 300 000 korun ročně," řekla Schreiberová. Dalších 28 MWh ušetří město díky výměně osvětlení u většiny přechodů. V lednu počítá město s výměnou dalších 550 světelných bodů, na něž radnice získala dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu, náklady na energie by to mělo snížit o další milion.

Modernizace osvětlení tím ale podle Dvořáka nekončí, ČEZ Distribuce bude i v příštím roce pokračovat v ukládání vrchního elektrického vedení do země. Nový Bor tak počítá s výstavbou nového veřejného osvětlení v Liberecké, Nerudově, Vančurově, Mánesově a Štursově ulici. V dalších letech radnice investuje do veřejného osvětlení ještě v ulicích Komenského, Na Slovance, Lužické a Jungmannově. Kromě toho je podle starosty v plánu výměna další tisícovky svítidel, pokud se na ni městu podaří získat dotaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, energie, správa, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Bor investuje do modernizace veřejného osvětlení. Ušetří tím miliony  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.