Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky harrachovským nadšencům budou v zimě malé skokanské můstky v provozu

Malé skokanské můstky v krkonošském Harrachově budou díky místním nadšencům i letos v zimě v provozu. Vázne ale příprava jejich plánované rekonstrukce, která si podle odhadů vyžádá půl až dvě miliardy korun.

Hotová zatím není ani studie proveditelnosti revitalizace areálu. Vybraná firma ji sice Libereckému kraji předala letos v květnu, ten ji ale odmítl přijmout. Nesplňovala podmínky zadávací dokumentace a smlouvy, řekl mluvčí kraje Filip Trdla.

Kraj se roto rozhodl od smlouvy za 1,1 milionu korun odstoupit. Podle náměstka hejtmana Dana Ramzera nyní čekají na vyjádření firmy a až poté budou řešit, co bude dál. „Zatím to nevím, to je pak na rozhodnutí samosprávy," řekl.

Harrachov má pět středních a velkých můstků, žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Skokanský areál je ale ve velmi špatném stavu a většina můstků byla v posledních letech mimo provoz. Kvůli jeho záchraně vznikl spolek Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov, který na předminulou sezonu zprovoznil alespoň dva nejmenší můstky K-40 a K-70 a pro minulou K-90.

Můstky podle zástupce spolku Stanislava Slavíka připravují i na letošní sezonu. „Rádi bychom jeli aspoň v režimu jako loni, kdy byly tři můstky v provozu," řekl Slavík. Podle něj nyní částečně rekonstruují nájezd na K-90. „Trochu upravujeme nájezdovou stoupu, abychom chladili jen ji a ušetřili za elektřinu," uvedl. Zajištění provozu na zimu podle něj stojí zhruba 1,5 milionu korun, z toho skoro třetina je určená právě na elektrickou energii. „Když ušetříme třeba 50 000 korun, tak to bude super," dodal. Náklady na provoz podle něj hradí z dotací od Svazu lyžařů, konkrétně úseků skoku a severské kombinace, příspěvku kraje a ze sbírky vyhlášené na záchranu můstků.

Velký a mamutí můstky zůstávají uzavřené

Podle Slavíka to, co dělají je ale jen provizorium, aby bylo možné trénovat. Bez zásadní rekonstrukce hrozí skokanskému areálu zánik. Velký můstek s kritickým bodem K-120 je uzavřený přes deset let a "mamut" K-180 od roku 2014. Rekonstrukce můstků byla zařazena mezi projekty Národního investičního plánu do roku 2050, který představila vláda na sklonku roku 2019. „Budoucnost Harrachova řešíme s Národní sportovní agenturou a Českou unií sportu. Svaz lyžařů ČR vypracoval komplexní materiál týkající se rekonstrukce a rozvoje harrachovského areálu a je součástí obsáhlého dokumentu o všech národních sportovních centrech, který připravila Česká unie sportu," řekl prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Oceňuje zároveň, co pro záchranu můstků dělá harrachovský spolek. „V nadcházející sezoně by mělo být opět umožněno sportování dětí a mládeže alespoň v areálu malých skokanských můstků, za to je potřeba poděkovat především místním nadšencům v čele s bratry Slavíky. Naším cílem je, aby k zahájení rekonstrukce došlo co nejdříve," dodal. Vyřešené podle něj ale zatím nejsou v areálu ani majetkové poměry, natož následný způsob financování obnovy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Harrachov

Štítky správa, lyžování, stavby, skok, Harrachov, skokanský můstek, rekonstrukce, Česko, Dan Ramzer, lyžař, Liberecký kraj, Lukáš Heřmanský, Česká unie sportu, z.s., Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky harrachovským nadšencům budou v zimě malé skokanské můstky v provozu  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.