Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Špička tyčící se nad Tanvaldem zabodovala v soutěži. Dle architektů jde o skvost

Vyhlídka Špička už více než rok stojí na Malém Špičáku v Jizerských horách. Stavba, která si získala přízeň a sklidila i kritiku místních, upoutala porotu prestižního ocenění Česká cena za architekturu a vysloužila si čestné uznání.

„Její výrazná a zapamatovatelná forma z ní činí architektonický skvost.“  Tak ohodnotili odborníci novou jizerskohorskou rozhlednu, ze které se mohou turisté kochat výhledem na Tanvald, vrchol Špičák nebo Černostudniční hřeben. Porota ocenila také jemné a vynalézavé konstrukční řešení.

Vyhlídka Špička na Malém Špičáku

Středa, 10. listopadu 2021, 08:24

Vyhlídka Špička na Malém Špičáku
Vyhlídka Špička na Malém Špičáku

Vyhlídka Špička je součástí cyklu pěti rozhleden a vyhlídek, které studio Mjölk architekti za posledních deset let vytvořilo. Porota ocenila také „aktivní, možná až aktivistický přístup autorů k realizaci tohoto díla“. Tak to nakonec cinklo, hurá! Čestné uznání pro Špičku nám udělalo radost. Gratulujeme všem oceněným a jdeme si lízat rány z večírku,“ komentují úspěch autoři.

V Jizerkách stojí nová rozhledna. Nad Tanvaldem se tyčí zrcadlo ve tvaru bobu

Bob, lžíci nebo možná neznámé těleso vytvořené mimozemšťany. To vše může evokovat pohled na novou rozhlednu s názvem Špička v Jizerkách. Nachází se na Malém Špičáku nad Tanvaldem. Za jejím vznikem ale stojí místo mimozemských sil studio Mjölk...

Kromě vyhlídky Špička udělili odborníci čestné uznání ještě projektu Momenty dějin. Jedná se o chodbu, která spojuje starou a novou budovu Národního muzea a zároveň tak propojuje současnost s minulostí.

Momenty dějin. Foto: Boys Play Nice 

Hlavní cena byla letos udělena Miroslavu Pospíšilovi a Martinu Karlíkovi za návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýna. Mezi dalšími oceněnými projekty byla například přestavba menzy Koleje 17. listopadu, Komunitní centrum Židlochovice, Lazy House Zlín nebo Městské haly Modřice.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mjölk architekti, Boys Play Nice

Štítky Špička, Mjölk architekti, architektura, stavba, ocenění, čestné uznání, vyhlídka, Tanvald, Jizerské hory, Malý Špičák, architekt, soutěž, Miroslav Pospíšil, Tanvaldský Špičák, rozhledna, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špička tyčící se nad Tanvaldem zabodovala v soutěži. Dle architektů jde o skvost  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.