Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Jablonci chybí strážníci. Nalákat nové zájemce chce městská policie náborovým příspěvkem

V Jablonci nad Nisou chybí městské policii strážníci. Pro nové zájemce tak připravuje náborový příspěvek ve výši 150 000 korun. Ty ale nevyplatí novým zaměstnancům město najednou, ale v průběhu pěti let.

Záměr musí ještě schválit městské zastupitelstvo, které o tom bude jednat na svém posledním letošním zasedání ve čtvrtek 16. prosince. Novináře o tom dnes informoval ředitel jablonecké městské policie Michal Švarc.

Město by potřebovalo osm nových strážníků

Městská policie v Jablonci se v posledních letech stejně jako policie v jiných městech potýká s nedostatkem lidí. Z 50 tabulkových míst je podle Švarce obsazeno 44, dvě ženy jsou ale na mateřské dovolené, takže chybí osm pracovníků. „V letošním roce odešli tři lidé, z toho dva k nově založené městské policii v Harrachově," uvedl Švarc, který se obává dalšího odlivu zkušených strážníků v souvislosti se vznikem nové městské policie ve Frýdlantu na Liberecku, kde potřebují devět lidí.

I to je důvod, proč bude zastupitele žádat o peníze na náborové příspěvky, ale také na další benefity, které by pomohly městskou policii stabilizovat a zabránit odchodu lidí. Pomoci by podle něj mohla například i nabídka bydlení v městských bytech pro uchazeče nebo ubytování pro svobodné zájemce. Zajištění nových pracovníků si Švarc slibuje také od nového oboru zaměřeného na policii, vězeňskou službu a státní správu, který v příštím otevře jablonecká střední škola řemesel a služeb. Zájemcům o práci strážníka by podle něj mohlo město nabídnout stipendia.

Práci městské policie komplikuje podle Švarce také vyšší věk strážníků, kteří se pak potýkají s vyšší nemocností. Službu také narušila koronavirová pandemie. Loni v jednu dobu vyřadil koronavirus z práce šest lidí a dalších 15 bylo v karanténě, práci narušila i letošní jarní vlna. V současné podzimní vlně ale podle Švarce zatím problémy nebyly, všichni pracovníci městské policie s výjimkou dvou jsou proti koronaviru očkovaní, pomáhají také nastavená hygienická opatření a důsledné dezinfikování prostor i automobilů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP LBC

Štítky správa, policie, bezpečnost, Jablonec nad Nisou, obecní policie, Michal Švarc, Vězeňská služba České republiky, Harrachov, Liberecký kraj, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Jablonci chybí strážníci. Nalákat nové zájemce chce městská policie náborovým příspěvkem  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.