Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavba centra odborného vzdělávání na Podhorské je hotová. Nakonec stála přes dvě stě milionů

V Jablonci nad Nisou dokončili poslední z osmi center vzdělávání, na které získal Liberecký kraj evropské dotace. Výstavba centra na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci měla stát původně zhruba 80 milionů korun, nakonec za ni kraj zaplatit bezmála 212 milionů korun, to je více než 2,5krát tolik.

Budova se totiž při výstavbě centra částečně zřítila a rekonstrukcí tak nakonec prošla velká část budovy. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Jako jediná v Česku nabízí škola řemesel v Jablonci sklářské a bižuterní učební obory, nové centrum odborného vzdělávání zajistí studentům špičkové vybavení, jako je například vypalovací pec, cínovací lázeň, naučí se pracovat i s laserem. Centrum mělo být hotovo už v roce 2019, koncem listopadu 2018 se ale zřítila část zdi v prvním a druhém patře budovy. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od začátku prací učí jinde. „Do budovy se vrátí 25. ledna," řekl ředitel školy Martin Kubáč.

Jablonecká škola má podle Kubáče v tomto školním roce 250 studentů, stísněné prostory dílen v Železném Brodě, kam museli výuku přesunout, větší počet studentů neumožnily. Díky modernizaci budovy bude teď moci škola nabrat o stovku studentů víc. Nabídne i nový obor zaměřený na policii, vězeňskou službu a státní správu. Prvních 30 studentů by mělo studium zahájit už v září příštího roku. Nové prostory ale podle Kubáče nabídnou také třeba rekvalifikační kurzy, pokud o ně bude zájem.

Škola řemesel nabídne nový obor. Zaměřen bude na policii i vězeňskou službu

Už příští rok plánuje Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou otevřít nový obor, který se bude zaměřovat na policii, vězeňskou službu a státní správu.

Škola řemesel v Jablonci je v oblasti vzdělávání partnerem iniciativy šesti evropských zemí v čele s Francií, které usilují o zapsání ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko. „Museli jsme dát souhlas, že s tím řemeslem budeme dál pokračovat a zachováme ho pro budoucí generace," doplnil Kubáč. Jablonecká škola nabízí několik oborů, které se jinde v Česku neučí, jako je foukání technického skla, učí se tu ale také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci.

Podhorská v Jablonci bude od pondělí opět plně průjezdná

Ulice Podhorská v Jablonci nad Nisou bude po dlouhých měsících opět plně průjezdná. Vrátí se sem i autobusy.

Centrum odborného vzdělávání v Jablonci je posledním z osmi projektů za více než 712 milionů korun, které kraj na svých školách v končícím programovacím období vybudoval s využitím evropských dotací. Dvě třetiny peněz získal kraj z evropských a státních fondů. V současnosti už se pracuje na přípravě dalších podobných projektů. Moderní vybavení i prostory by díky nim měli v příštích letech získat třeba studenti Střední školy v Semilech, Střední školy gastronomie a služeb v Liberci, Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec nebo jablonecké technické průmyslovky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky stavby, správa, školy, Liberecký, Jablonec nad Nisou, Střední škola řemesel a služeb, Česko, řemeslo, Liberecký kraj, Zbyněk Miklík, střední škola, UNESCO, Liberec, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Výstavba centra odborného vzdělávání na Podhorské je hotová. Nakonec stála přes dvě stě milionů  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.