Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Špičkové stroje a nejmodernější sklářské i bižutérní technologie. Do školy na Podhorské se vrátili studenti

Po téměř čtyřech letech se dnes do zrekonstruované Střední školy řemesel a služeb v Podhorské ulici vrátili studenti. Ti nyní mohou ke studiu využívat centrum odborného vzdělávání (COV), které je vybaveno špičkovými stroji a nejmodernějšími technologiemi. Právě ty by mohly k tradičním řemeslům přilákat nové zájemce.

„Původně jsme se tu měli sejít před třemi lety. Vím, že rekonstrukce způsobila velké komplikace pro Jablonec a jeho obyvatele, ale myslím, že výsledek je nakonec přes všechny potíže skvělý,“ sdělil při dnešním slavnostním otevření hejtman Martin Půta. Rekonstrukce měla být původně hotová již v roce 2019, do průběhu ale významně zasáhlo zřícení zdi v prvním a druhém patře budovy, ke kterému došlo v listopadu 2018. 

Budovy školy v Podhorské ulici postavili na konci 19. a počátku 20. století pro bižuterní exportní dům firmy Haasis. V 80. letech minulého století prošly ale necitlivou přestavbou a z původního kromě historické štukové fasády, schodišť a některých prvků mnoho nezůstalo.

Zajištění budovy před spadnutím si nakonec vyžádalo podepření objektu železnými věžemi, které po dva roky komplikovaly ve městě dopravu. Konstrukce zasahovala do vozovky, z toho důvodu byla ulice Podhorská dočasně jednosměrná.

Rekonstrukce a výstavba COV se proti původním plánům nejen prodloužila, ale také prodražila. Náklady se nakonec vyšplhaly na 212 milionů korun. „Jsem rád, že se dnes v této budově z roku 1910 setkáváme. Nacházíme se v modernizovaném zařízení s unikátním vybavením,“ komentoval ředitel školy Martin Kubáč.

Studenti oborů výrobce bižuterie a dekorativních předmětů nebo sklář - výrobce a zušlechťovatel skla nyní mohou využívat při studiu špičkově vybavené učebny, díky kterým se budou moci učit například tlakové lití nebo lití do ztraceného vosku. Jablonecká škola nenabízí jen moderní zázemí ale také několik oborů, které se nikde jinde v Česku neučí, příkladem je foukání technického skla. Na výběru nových technologií do školy se podílel také Pavel Kopáček, předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie. „Jsem ohromně nadšen, že se to povedlo dotáhnout do konce. Každého formuje prostředí a ten skok zde je skutečně velký. Věřím, že to podnítí mladou generaci,“ řekl Kopáček při dnešním otevření. Technologie může navíc škola využít až z 15 procent i komerčně, počítá proto s tím, že bude spolupracovat s místními výrobci bižuterie a šperků.

Při rekonstrukci se částečně zřítila, teď se do školy v jablonecké Podhorské ulici vrací studenti

Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou zahájí příští týden výuku ve zrekonstruované škole v Podhorské ulici. V budově vzniklo i nové centrum odborného vzdělávání pro sklářské a bižuterní obory. Při jeho výstavbě se škola částečně...

Moderní škole nyní už chybí jen nová fasáda, té se ale škola zřejmě nedočká dříve jak v roce 2024. „K tomu, aby ta škola byla úplně dokonalá, jí chybí ten pohled z Podhorské ulice, takže teď řešíme projektovou dokumentaci na rekonstrukci fasády. Je to v památkové zóně, takže to nebude úplně jednoduché,“ dodal hejtman. Ředitel školy Kubáč by vedle opravené fasády chtěl také fotovoltaické panely na střeše školy. Pomohlo by to podle něj výrazně snížit náklady na energie, nové technologie jsou energeticky náročné. „Tato budova má 350 metrů čtverečných střechy, a pokud by se osadila fotovoltaickými panely, tak bychom si mohli kompenzovat tu energetickou náročnost nového vybavení," dodal Kubáč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Liberecký, Jablonec nad Nisou, technologie, Střední škola řemesel a služeb, fasáda, rekonstrukce, Martin Půta, Pavel Kopáček, Jablonec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špičkové stroje a nejmodernější sklářské i bižutérní technologie. Do školy na Podhorské se vrátili studenti  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.