Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V jablonecké mincovně vyrazí pět desetikilových mincí. Jedna stojí čtrnáct milionů

Česká mincovna v Jablonci má na kontě další unikátní zlatou minci. Celkem jde o pět desetikilových unikátů. Všechny jsou již prodané. Za každou majitel zaplatí 14 milionů korun.

Celkem jich vyrobí pět, a všechny jsou už prodané.Mince s reliéfem Českého lva je unikátní nejen svou hmotností, ale také použitím bezpečnostního prvku - hologramu, řekla mluvčí mincovny Lenka Klimentová. V minulosti razili v Jablonci mince o hmotnosti jednoho kilogramu, loni poprvé vyrazili mince z pěti kilogramů zlata.

Kvůli mincím museli koupit speciální lis

Myšlenka razit z ryzího zlata větší průměry než obvyklých 90 milimetrů a vyšší hmotnosti než 1000 gramů vznikla podle Klimentové zhruba před čtyřmi lety. V době práce na vysokohmotnostní minci pro Českou národní banku (ČNB) v jablonecké mincovně zjistili, že mezi investory by o vyšší hmotnosti byl zájem. Pro mincovnu to ale znamenalo pořídit speciální lis, vyrobený na zakázku. „Vysokohmotnostní mince s hologramem razíme s pomocí speciálního hydraulického lisu, který byl zkonstruován přímo pro tento účel. Jedná se o jediný stroj svého druhu na světě," doplnil výrobní ředitel Stanislav Bachtík.

Výroba desetikilových mincí se v podstatě neliší od postupu, který se používá při ražbě menších mincí. „Vše je ale větší, těžší a náročnější," řekla Klimentová. Zatímco hmotnost běžného razidla se pohybuje okolo půl kilogramu, hmotnost razidel určených pro výrobu rekordních mincí se počítá na desítky kilogramů. „Obrábění těchto nástrojů zabere celé dny. Síly, které se používají při ražbě obřích mincí, jsou astronomické. Lis vyvine stejný tlak, jako kdybyste na sebe poskládali pár tisíc osobních automobilů," řekla mluvčí mincovny.

FOTO: Největší zlaťák Evropy je hotový, od února ho můžete vidět v Císařské konírně

Česká mincovna dokončila výrobu jedinečné 130 kilové zlaté mince pro Českou národní banku. Její výroba přitom nebyla vůbec jednoduchá a trvala několik měsíců. Za pár dní bude vystavena i pro veřejnost.

Přestože jsou Čeští lvi primárně investičními mincemi, mají i uměleckou kvalitu. Autorem návrhu je mladý výtvarník Asamat Baltaev, který pro každý rok tvoří Českého lva v novém designu. Na minci, která v průměru měří 16,5 centimetru a na výšku má přes tři centimetry, zdobí nejnovější bezpečnostní prvek, který mincovna od loňského roku na svých produktech používá - hologram. Je ve tvaru štítu v dolní části reverzní strany mince. „Jeho výroba je mimořádně obtížná, a tak ho nelze spolehlivě napodobit," dodal šéf marketingu Jaroslav Černý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká mincovna

Štítky zajímavosti, měna, Česká mincovna, Jablonec nad Nisou, mince, Jablonec, lis, Český lev, Česká národní banka, Jaroslav Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jablonecké mincovně vyrazí pět desetikilových mincí. Jedna stojí čtrnáct milionů  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.