Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do jabloneckého kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova se po opravě vrátily varhany. Sestavení potrvá dva měsíce

Do jabloneckého kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova se vrátily varhany, byly napadené červotočem a oprava nevyhnutelná. Vše ale zkomplikoval koronavirus, který práce prodloužil. Samotná instalace zpět do kostela byla náročná, musely se demontovat dveře. Veřejnost varhany uslyší na začátku září, kdy je znovu vysvětí.

Varhany stejně jako samotný kostel navrhl jablonecký rodák architekt Josef Zasche a v roce 1932 je postavila firma Rieger-Kloss. Třímanuálový pneumatický nástroj se 43 hlavními rejstříky je vybaven 2 862 píšťalami od několika centimetrů až po několikametrové.

Opravu už varhany nutně potřebovaly, stroj uvnitř i konstrukční skříně byly už hodně napadené červotočem, byly tam i kusy, kde bylo možné prostrčit do dřeva prst. Obnova varhan přišla podle Ireny Kreiselové, předsedkyně Nadačního fondu Jablonecké varhany na zhruba 6,6 milionu korun.

Instalace varhan zpět do kostela byla náročná

Podle organologa Radka Rejška patří varhany kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova ke zvukově nejbohatším nástrojům v litoměřické diecézi. Jejich návratu na kůr předcházely složité manévry. Podle Jiřího Kreisela z nadačního fondu bylo nutné demontovat část lavic a také vstupní dveře, aby se do hlavní lodi dostal jeřáb. „Nejvíc jsme se zapotili u dveří, protože i po demontáži křídel měl jeřáb na každé straně jen jeden a půl až dva centimetry, takže to bylo opravdu natěsno," řekl Kreisel.

Nejtěžším kusem, který dnes jeřáb do 14metrové výše na kůr zvedal, byl hrací stůl. Podle jeřábníka vážil bezmála 700 kilogramů. Nahoru jeřáb vyzvedl i měchy a největší dřevěné píšťaly. Ty kovové zůstaly po celou dobu opravy nástroje v kostele uschovány. „Ve firmě byly jen ty, které byly napadené červotočem, ty kovové se budou čistit a opravovat na místě," řekl Kreisel. Teď se podle něj bude další dva měsíce pracovat na sestavení varhan. „Pak přijedou z Budyšína dva intonatéři, kteří musí nástroj sladit," dodal.

Na záchranu varhan vznikl před pěti lety nadační fond, který na nákladnou opravu sbírá peníze. Během dvou let se podařilo získat od drobných dárců díky populární adopci píšťal téměř dva miliony korun, další milion přidalo město Jablonec nad Nisou a půl milionu Liberecký kraj. Na obnovu varhan je stále podle Kreiselové možné přispět třeba prostřednictvím adopce píšťal. Bližší informace jsou na stránkách www.jabloneckevarhany.cz .

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jablonec.com

Štítky ČR, památky, církve, hudba, Jablonec nad Nisou, varhany, kostel, oprava, Josef Zasche, Rieger-Kloss

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jabloneckého kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova se po opravě vrátily varhany. Sestavení potrvá dva měsíce  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.