Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Muzeum v Jablonci spravuje největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě. Odbytištěm bývalo zámoří

Cestu vánoční ozdoby do zámoří symbolicky připomíná nová expozice muzea v Jablonci nad Nisou. Vytvoření nezvyklé instalace s mořskými vlnami, parníkem či mrakodrapy si vyžádalo zhruba osm milionů korun. Nová expozice nazvaná WoW – Svět zázraků, v níž je 3 307 vánočních ozdob, je v atypické přístavbě muzea.

Návštěvníkům bude expozice zpřístupněna od neděle 26. června, řekla novinářům muzea Milada Valečková„Celá expozice je postavená na skutečnosti, že jedním z největších odbytišť českých skleněných vánočních ozdob bylo zámoří, hlavně Spojené státy. Takže expozice je postavená jako zážitková," uvedla. 

V expozici nenajdou návštěvníci téměř žádné popisky, při vstupu do ní se ale dozvědí, že vstupují na palubu parníku. „Je to skrytý příběh. Jestli ho bude chtít návštěvník hledat, nebo se jen kochat těmi 3 307 vánočními ozdobami, to je zcela na něm. My jsme nechtěli návštěvníka tlačit do toho, aby někde musel něco studovat, ale může si ty informace dohledávat," uvedl hlavní kurátor muzea Petr Nový. Podrobnosti se návštěvníci dozvědí z audioprůvodce, který je v pěti jazykových mutacích. Součástí expozice je i krátký film o výrobě vánoční ozdoby, který natočil Tomáš Luňák.

Autorem scénografie nové expozice je Jakub Berdych Karpelis. Muzeum do ní umístilo asi pětinu vánočních ozdob ze své sbírky, jež čítá zhruba 17 000 exponátů. Z toho zhruba 15 000 tvoří dar od firmy Jablonex, která v roce 2008 muzeu přenechala celou vzorkovnu foukaných, bohatě dekorovaných unikátů. „Je to ucelená kolekce a mimořádnost tkví v té ucelenosti," uvedla kurátorka sbírky a spoluautorka scénáře Dagmar Havlíčková. Zároveň jde o největší veřejnou sbírku ve světě.

Potíže a atypickou přístavbou muzea

Otevření expozice vánočních ozdob zakončuje desetiletou snahu muzea spojenou s vybudováním atypické přístavby. Třípatrovou budovu přístavby ve tvaru krystalu muzeum otevřelo před dvěma lety. I expozice měla být podle původních plánů hotová už předloni. Předchozí dodavatel atypických vitrín a dalšího vybavení se ale dostal do několikaměsíčního prodlení a nebyl schopen zakázku dokončit. Muzeum mu loni v únoru vypovědělo smlouvu a muselo najít nového dodavatele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Štítky ČR, muzea, sklo, Jablonec nad Nisou, Vánoce, expozice, muzeum, vánoční ozdoby, veřejná sbírka, USA, Petr Nový, Tomáš Luňák, parník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Jablonci spravuje největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě. Odbytištěm bývalo zámoří  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.