Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jablonec nad Nisou chce v létě na burze nakoupit elektřinu a plyn

Elektřinu a plyn na příští rok chce v létě nakoupit radnice v Jablonci nad Nisou na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) stejně jako minulá léta. Radnice se bude snažit získat nabídku od hlavních dodavatelů na celý rok, je ale připravena nakupovat i na kratší období.

Na konci letošního roku končí podle náměstka primátora Milana Kouřila Jablonci nad Nisou smlouva o dodávkách elektřiny se současným dodavatelem Centropol Energy a není možné ji prodloužit. Stejně je na tom druhé největší město v Libereckém kraji i s dodávkami plynu od Pražské plynárenské. „Město se společně s některými dalšími zapojilo do iniciativy, která zpracovala analýzu nákupu energií. Z výsledků vyplývá, že většina nakupuje na Českomoravské komoditní burze Kladno, zkušenosti jsou pozitivní," doplnil Kouřil. I proto chce město znovu nakupovat na burze.

Objem nakupovaných komodit prostřednictvím burzy nemá podle náměstka zásadní dopad na konečnou cenu. „Mnohem významnější pro výhodný nákup je období, kdy se obchod uskuteční. Cenu pro konečné spotřebitele ovlivňují dva hlavní faktory, a to cena komodity na velkoobchodním trhu a kurz koruny vůči euru. K získání dobré ceny na burze je důležitá činnost dohodce, s nímž centrální zadavatel uzavírá smlouvu. Tím je pro Jablonec společnost FIN-servis," dodal Kouřil.

Jablonec bude energie nakupovat pro město a městské organizace s výjimkou Jablonecké energetické a Nemocnice Jablonec, které si energie nakupují samy. „V letech 2019 až 2020 město prostřednictvím e-aukce dosáhlo jednotkové ceny 1490 korun za MWh u elektrické energie a 658 korun za MWh u zemního plynu, na roky 2021 až 2022 jsme prostřednictvím komoditní burzy dosáhli na cenu 1250 korun za MWh elektřiny a 420 korun za MWh u plynu," řekl městský energetik Vladimír Vltavský.

Energie budou výrazně dražší

Poslední nákupy na burze už byly ale za ceny výrazně vyšší - elektřina zdražila více než pětinásobně na 6453 Kč/MWh, plyn téměř sedmkrát na 2900 korun za MWh. „V rozpočtovém výhledu na další období proto rozhodně počítáme s tím, že energie budou minimálně o sto milionů dražší, že zdraží pro město ze 70 na 170 milionů korun, to se samozřejmě propíše do toho, co si budeme moci dovolit v investicích a podobně," dodal Kouřil.

Na komoditní burze v posledních letech úspěšně nakupoval energie i Liberecký kraj. Pro nákup na příští rok zřejmě zvolí dynamický nákupní systém, který využívá k nákupu spotřebního materiálu, ale také například telekomunikačních služeb. Už teď podle náměstka hejtmana Zbyňka Miklíka do systému zařadili první tři dodavatele - Pražskou plynárenskou, ČEZ ESCO a CONTE. „Můžou se kdykoliv přihlásit další společnosti," řekl. Tento systém umožňuje podle Miklíka mnohem pružněji reagovat na nabídky dodavatelů než nákup na komoditní burze.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, ceny, Jablonec nad Nisou, burza, elektřina, Milan Kouřil, Českomoravská komoditní burza Kladno, Pražská plynárenská, Liberecký kraj, Centropol Energy, Zbyněk Miklík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nad Nisou chce v létě na burze nakoupit elektřinu a plyn  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.